Ja, så gikk det som forventet; opposisjonspartiene med Høyre, Venstre, FrP og Senterpartiet fremmet igjen forslaget om å innføre gjennomgående søskenmoderasjon mellom barnehage og SFO - og ble nedstemt av flertallet i Arbeiderpartiet og SV.

Opposisjonen prøvde å få en argumentasjon fra flertallspartiene om hvorfor de var i mot. Den eneste representanten, fra Arbeiderpartiet, som gikk på talerstolen sa: «at han ikke var villig til å være med å finansiere SFO eller annet som han ikke har behov for».

Vel - nå er det faktisk sånn at den norske velferdsstaten er grunnlagt på at alle bidrar til det fellesskapet vi er en del av, uavhengig av hvilke behov man har eller hvilken livsfase man er i. Det er det tverrpolitisk enighet om. Den er derfor den norske velferdsmodellen er så unik.

Høyre satser på et bærekraftig velferdssamfunn. Frøya er et unikt samfunn. Vi har høyest befolknings- og sysselsettingsvekst i fylket de siste årene, og en veldig høy andel av innvandrere og barn av innvandrere. Frøya Høyre har gjennom hele valgperioden vært opptatt av kommunens kjerneoppgaver - hva er det er kommunen EGENTLIG skal fokusere på?

Barnehage og SFO er lovpålagte oppgaver. Skolefrukt er ikke det, skolelunsj er ikke det. Søskenmoderasjon mellom barnehage og SFO er ikke det. Allikevel er Frøya kommune i den unike posisjonen at man har mulighet til at alle innbyggerne kan ta del i den velferdsveksten som er i kommunen. Vi ønsker å legge til rette for at foreldre kan være i arbeid OG at barna blir tatt vare på. Det er derfor Frøya Høyre brenner for denne saken!

Flere meninger finner du på våre debattsider hitra-frøya.no/meninger

SFO skal «være en trygg oppholdsplass for barna utover skoletiden, gi barna omsorg og tilsyn, legge til rette for lek, kultur- og fritidsaktiviteter og være tilpasset barnas og foreldrenes behov» (regjeringen.no). Frøya kommune har en lavere andel av barn i SFO enn for eksempel Trondheim, Vikna og Orkdal. Høyre mener at dette tiltaket vil bidra til å øke andelen av barn i SFO på Frøya.

For en familie med ett barn i barnehage og ett barn i SFO utgjør en søskenmoderasjon på 30 %, 659 kr.pr.mnd, totalt 6590 kr.pr.år. For en småbarnsfamilie er det mye - både pr.mnd og pr.år. Som sagt tidligere, dette er en fase i livet hvor utgiftene allerede er høye nok. Frøya Høyre gjentar; dette er god familiepolitikk, god integreringspolitikk og god likestillingspolitikk.

Vi kommer til å fortsette og jobbe for denne saken fremover - også i forbindelse med budsjett 2019 og handlingsplan 2019-2022.

Kristin Strømskag

Leder Frøya Høyre