Meninger

- Et eksperiment de ansatte ikke tør å uttale seg om av frykt for represalier

Frøya Kommune (her utelater vi Hitra, som tror de ikke blir påvirket), har fått en slags oppfatning av at en "helsevaktbil,"som i Røros, er en fantastisk utopi av en akuttberedskap, men de glemmer å tenke på at dette, uansett hvordan man ser på det, påvirker den daglige akutte beredskapen for både Hitra og Frøya

Meninger

Akuttberedskap

I lang tid har man snakket om akuttberedskapen på Frøya. Det er feil å si Frøya, for det som skjer på Frøya påvirker også Hitra.

Frøya Kommune har nå besluttet å kjøpe såkalte hvite biler som skal fungere som "pasienttransport" på Sula og Mausund. Dette er jo forsåvidt en fin tanke... men... Hvordan i hule heiteste har kommunen tenkt at disse pasientene skal komme seg inn til fastlandet og ambulanse? Med rutetransport? Med privat båt? Med Redningsskøyta som bruker en time til Mausund?

I beste fall er rutetidene fra AtB uforståelige og uforutsigelige nok for oss som bor på "Fast-Frøya." For oss som bor på Frøya, eller skal ut dit på ferie, er det et mysterium at folk der ute kan forholde seg til rutegående transport. For ikke å snakke om mennesker som lever i uvisse...

I mange år hadde Wold Kysttransport anbudet på å frakte pasienter til Frøya fra Øyrekka, eller transportere ambulansearbeidere ut til øyene. Dette ble kalt en pasienttransport, men fungerte i praksis som en ambulansebåt, med den beste kompetansen som finnes, hvis man ser bort fra helikopter, som har begrensninger i forhold til vær.

Av av diverse grunner ble det slutt på dette, delvis pga sterke, men misforståtte krefter på Mausund. Vi i ambulansetjenesten klør oss i hodet og forstår ikke helt hvorfor. Man kan gjerne mimre tilbake til den tiden man hadde en såkalt legebåt som gikk der ute, men faktum er at med den ordningen som forsvant i 2017, så forsvant antagelig den beste akuttberedskapen som noen sinne har eksistert for dere som bor der ute. For å toppe det hele har Frøya Kommune besluttet at man ikke lenger skal ha en skjærgårdssykepleier, som kunne ha utført livreddende tiltak inntil andre nødetater ankommer.

Med nevnte ordning, kunne f.eks beboere på Mausund ha to ambulansearbeidere "i stua" på 30 minutter! Sula på 40 minutter. Personell som kan utføre livreddende tiltak. Man kan kalle en halvtime hva man vil, men med tanke på de avstandene man har her ute, så kaller vi dette en gullstandard! Det er få andre små øysamfunn i Norge som kan vise til en slik responstid. Som oftest VAR livreddende hjelp på plass før helikopter hadde landet på et passende sted. Det skal nevnes at det tar 40 min til Titran, eller 40 min å komme seg til Kvenvær. Alt dette forutsetter åpenbart at ambulansen er i beredskap på sin stasjon. Men så var det dette med å få folk til fastlandet da.... Det tar Redningsskøyte mer enn en time å komme ut dit...

Les flere meninger på våre debattsider hitra-frøya.no/meninger

Men akkurat da kommer vi inn på den berømte ,og så omtalte dagbilen på Frøya. Vår ledelse har fått Frøya Kommune til å tro at det er bedre å ha en ambulanse og en "helsevaktbil," etter modell fra Røros.Dette istedenfor en døgnbil og en dagbil. Et eksperiment som ledelsen i Helseforetaket syns er fantastisk fordi de sparer penger, men de ansatte ikke tør å uttale seg om av frykt for represalier. Dette er i all mulig praksis en bil som ikke kan transportere en pasient pga lovverk. Det er vanvittig naivt av våre politikere å tro at en helsevaktbil er det samme som å ha en fullt operativ ambulanse. Videre er det svak helsepolitikk fra Hitra Kommunes side å ikke ta et standpunkt i akkurat denne debatten. Kanskje ikke ulikt annen politikk som handler om samarbeid? Vel, Hitra: Dette angår faktisk dere i større grad enn dere tror!

Dagbilen på Frøya er ikke en dagbil for Frøya. Den betjener hele regionen på lik linje med døgnbilen på Hitra og Frøya. Den er en akuttberedskap med godt trente ambulansearbeidere for Frøya og for Hitra...Gullstandarden... Hvis ambulansen på Hitra er opptatt i et oppdrag, er intensjonen et dagbilen på Frøya skal kjøre over for å ha en best mulig beredskap i regionen. At ambulansearbeidere sitter "på rævva" er faktisk en god ting for folk. Det betyr at man kan rykke ut på hendelser. Ikke at det hjelper særlig for Øyrekka. Vi kan ikke svømme ut dit...

Oppdal Kommune hadde "baller." Forskjellen mellom Oppdal og Frøya/Hitra var at Oppdal sto unisont sammen og klarte, midlertidig, å stanse sparehysteriet fra Helseforetaket med gode ROS-analyser (Risiko -Og Sikkerhet) og gode argumenter forøvrig... Frøya Kommune (her utelater vi Hitra, som tror de ikke blir påvirket), har fått en slags oppfatning av at en "helsevaktbil,"som i Røros, er en fantastisk utopi av en akuttberedskap, men de glemmer å tenke på at dette, uansett hvordan man ser på det, påvirker den daglige akutte beredskapen for både Hitra og Frøya. Det som er mest betenkelig, er at fåtallet av legene på Hitra og Frøya ønsker en slik ordning. Dette vil nemlig medføre at legen på vakt, må forlate pasienter på venterom for å rykke ut med en såkalt helsevakt. Det er skuffende å se at vi har så svake politikere at de ikke engang evner å lytte til de som jobber med livreddende arbeid til daglig. Da tenker vi ikke bare på ambulanse, men også brannvesenet, som fungerer som "First Responder," og rykker ut når ambulanse ikke er tilgjengelig. Disse sitter inne med en stor kompetanse, og som er en stor del av den akutte beredskapen, som våre politikere ikke forstår. Handler vel om penger det også...

Velmenende, men lite gjennomtenkte tanker er i ferd med å ødelegge akuttberedskapen på øyene. Det finnes ingen ROS - risikoanalyser for kommunene. Nope, nei, no, ne, nie. Uansett språk! Det finnes ikke!

Vi kan lukke øynene alt vi vil, men faktum er at akuttberedskap koster faktisk penger. Ja! Det koster penger å ha en ambulanse som sitter på ræva! JA! Det koster å la brannvesenet rykke ut. JAAAA det koster. Skal vi la liv og helse for folk som bor i distrikt koste, eller skal vi la folk dø eller ha et livslangt behov for pleie? Synes forresten å huske at oppdrettskommunene akkurat fikk et betydelig tilskudd over statsbudsjettet...

Frøya Kommune. Hitra Kommune. Det er faktisk opp til dere.


Bekymret

Ambulansearbeider