Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt

De siste årene har vi hørt mer og mer om hvordan mikroplast forsøpler strender, bygger seg opp gjennom økosystemer, spises av dyr og ender opp i oss mennesker.

Samtidig bruker vi alle plast i ulike produkter. Matemballasje, klær, maling, biler, mobiler, plastposer,  tauverk, fiskesnøre, snusposer og mye mer.

Vi har alle spist en is der papiret ble tatt av vinden, spyttet ut en snuspose eller kastet en sigarettstump, knust hjørnet på mobildekselet uten å plukke opp det som falt av, mistet en taustump i sjøen, eller på andre måter (bevisst eller ubevisst) ført til at det har havnet plast i naturen.

Derfor har vi også en plikt til å være med og rydde opp. På strandrydding med Hitra SV og Norsk Folkehjelp på søndag, var det så synlig hvorfor mikroplast er et stort problem. Jo mindre bitene blir, jo vanskeligere er det å rydde opp. Samtidig: Jo flere som er med på å rydde, jo færre biter er igjen til å brytes ned til mikroplast og ende opp i kroppen til barn og voksne.

Min oppfordring er å ta fram det gamle slagordet «Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt.» Inviter en venn til å gå tur i fjæra, og ta med en søppelpose. Hiv deg med hvis du hører om et strandryddearrangement. Få med deg laget eller foreningen din på å be oppdrettsselskapene eller andre bedrifter om å sponse en strandryddedag.

Alle monner drar, og all plast som plukkes i dag, stoppes fra å gå inn i kretsløpet i morgen.

Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt.

Linda Johnsen

2. kandidat

Hitra SV

Foto: Privat