Men det er forskjell på vennskap og bekjentskap. Bekjentskapene våre kan vi møte i så mange sammenhenger og ha en hyggelig prat med. Det er alltid kjekt å møte et menneske som ser meg og gir meg en liten pratestund.

Men hva er egentlig et godt vennskap? Et medmenneske jeg kan lene meg inn til og fortelle om mine

gleder og sorger. Vi har alle utfordringer som til tider kan være krevende å leve i. En tung bør å bære alene. Vi har vel opplevd det mer enn en gang at børen vår ble lettere etter at vi delte smerten med et nærværende medmenneske. Men vi kan ikke dele de innerste tanker med hvem som helst. Vi må være trygg på at det vi deler blir hos det menneske vi lener oss inn til.

En god venn er et lyttende medmenneske. En god venn er et menneske som er klar over at vi har en munn og to ører. Skal en få del i det innerste tanker og følelser i et medmenneske er det viktig å være mer lyttende enn talende.

En god venn er et oppmuntrende medmenneske. Vi er alle skapt med en stor følelsesbeholder inni oss. En beholder som gjerne vil flyte over av gode følelser. I møte med en god venn oppmuntrer med gode ord og gode handlinger. Da opplever vennen seg verdifull og beholderen fylles med gode følelser inni oss.

Alle undersøkelser viser at 30% av det norske folk lengter etter å bli sett. Mange opplever en uutholdelig ensomhet. Det er skremmende og tankevekkende for oss alle. Ofte skal det så lite til å fylle litt på i beholderen til et medmenneske. Et smil og en hyggelig kommentar til et menneske vi møter kan forandre hverdagen. I kirka synger vi sangen: Hvilken venn vi har i Jesus! Alt han vet og alt formår. Hele bibelens budskap er samlet i dette. Jesus er kommet inn vi vår verden for å være nær oss som en god venn som lytter til livet vårt og gir oss kraft og mot til hverdag og framtid.

Bertel Aasen