Reisebrev Malawi med kirkens nødhjelp del 1:

Da har vi fått noen dager i Malawi. Selv om de første dagene går med på å i hente seg inn etter en lang reise og lande litt, har vi allerede fått mange inntrykk fra Afrika.

Vi ser fort at ting vi tar for gitt i Norge, ikke er en selvfølge her. Selv klager vi om de andre i huset har brukt opp varmtvannet, her bærer de vann som må kokes for å få det varmt, mange på et bål. Langs veien er det mange som går med vanndunkenen på hodet, ofte også med et barn på ryggen.

Bensinpriser er et stort tema hjemme og har vært det en stund, her er de fleste stasjoner tomme og de som har bensin har køer ut av en annen verden.

Vi har samtidig mye å lære av Malawierne. Her er der lite høye skuldre og stress, avslappende ganglag, og damene i Malawi bærer fargerike, flotte kjoler med stolthet, uansett form og fasong. Framfor å holde inn magen, vises formene fram med stolthet.

Man kan ofte reflektere over om penger gjør en lykkelig, når man ser fellesskapet her nede. Det er folk og rørelse i gatene, barna må hjelpe til, men ofte i felleskap med andre barn eller familie. De har ikke mye, men de har hverandre.

Vi er veldig spente på reisen videre og hva som venter oss.

Av Marit Lian Skalmerås og Heidi Fugelsøy, diakonmedarbeidere på Frøya og Hitra