Hitra og Frøya lever godt av havbruk, men det er en alvorlig bakside ved medaljen. Næringen tjener titalls milliarder på å skade villaksen og vårt felles livsgrunnlag uakseptabelt mye!

Nå er det klimaet og naturen vi alle må bidra til å berge også i Norge. Salmars ledere må svare på hva de gjør med alle miljøskadene oppdrett fører til. Dagens havbruk er overhodet ikke bærekraftig for naturen og klimaet. Det kan vi ikke leve med. Havbruk er av de næringer som skader miljøet mest i Norge. Hele 1,5 mill. tonn laks fraktes med 25.000 trailere ut i Europa. 100.000 tonn laks fraktes sogar med fly helt til Amerika og Østen. I tillegg har vi import av enda mer fòr fra Sør-Amerika hvor regnskogen hogges ned. Flyfrakten alene gir like mye klimautslipp som hele den innenlandske flytrafikken i Norge. Det er absurd. Næringen snakker i salige ordelag om Kina som har 1,2 mrd mennesker og venter enorm vekst i det markedet. Det er et håpløst luftslott når vi nå vet vi MÅ redusere klimautslippene drastisk. Generelt må mat i verden produseres kortreist, ikke fraktes halve jorda rundt som vi nå gjør med store mengder fisk.

Kravet til framtidens havbruk må være null lus, null utslipp og null rømming av oppdrettsfisk slik et parti klokelig har programfestet til området i havet utenfor Trondheimsfjorden for Frøya og Hitra.

Et nytt EU-direktiv setter strengere krav til rensing av kloakk på kysten. Skiten og avfallet fra oppdrett må først og fremst renses ut. Det bør tas vare på som en ressurs og gjødsel. Politikerne sentralt, og i kystkommunene, må sette krav til det når konsesjoner gis. Det må også snarest utvikles kortreist fòr i Norge. Det er stadig større motstand på kysten mot havbruk som ødelegger det biologiske mangfold og klimaet. De siste protestene var til planer om et stort kveiteanlegg i Gjemnes kommune på Møre.

Ekstremværet Hans med flom, ras og enorme skader koster samfunnet enormt mye. Ute i verden herjer også mye flom, ekstrem varme, skogbranner, uvær og så videre. Hans er som en ny syndeflod med varsel om at vi må ta vare på den sårbare jorda vår på en mye bedre måte. Vi i den rike verden lever over evne med uvettig stort ressursforbruk. Jorda tåler ikke det.

Fiskeoppdrett må inn i lukkede anlegg som gir full kontroll med miljøet. Det er flere interessante landbaserte anlegg i utvikling. De registrerer mindre stress og fòrforbruk enn i åpne merder i sjøen.

Store oppdrettskonsern truer med rettsak mot staten på grunn av den nye lakseskatten de ikke vil betale. Det er nok heller aktuelt å gå til motkrav og naturskaderettssak mot havbruksnæringen. Regjeringen bør snarest lage en rapport som viser klimaregnskap, og de naturskader oppdrett påfører vårt felles livsgrunnlag.

Nytt ekstremregn rammet deler av Trøndelag og Sør-Norge på ny kort tid etter Hans. Det er alvor for klimaets utvikling nå. Vi kan ikke leve av næringer som skader miljøet på kloden som oppdrett gjør. Vi må ta klima og natur på alvor. Oppdrettsnæringen må også innse det og handle for egen del.

Salmar og andre oppfordres til å redegjøre for klimatiltak og hvordan utslipp skal reduseres i havbruk. Klemet Godtland Sivilingeniør medlem av naturvernforbundet