Da er vi inne i den for meg fineste tiden i året. Vår og mai. Det blomstrer og blir grønt både på bakken og på trærne, varmere dager, glade russ og flotte konfirmanter. For russen markeres og feires avsluttet skolegang. Konfirmantene markerer avslutning av konfirmantundervisningen og for mange et skritt inn i voksenlivet.

Konfirmantene på Hitra og Frøya er nå snart i mål med sin konfirmasjonstid, men det er også en tid der neste års 9. Klasse står ovenfor store valg når det kommer til neste år. Ungdommene og foreldrene må velge om de skal konfirmere seg i Kirka, borgerlig eller ikke konfirmere seg i det heletatt. Dette kan for mange være et vanskelig valg. Skal man gjøre det flokken gjør, det bestekompisen velger, det som er forventet av foreldre, det som er tradisjon eller det som er enklest? Hvem er det som tar valget? Konfirmanten, foreldrene eller omgangskrets? Uansett hvorfor eller hvem som tar valget håper jeg at konfirmantene blir forberedt på hva de går til om de velger både det ene og det andre.

For de som er usikker på hva som er forskjell på borgerlig og kristen konfirmasjon så står det å lese på ung.no: "Konfirmasjon gjennom Den norske kirke er en forbønnshandling, der man ber Gud styrke og velsigne konfirmanten. Konfirmasjon betyr å bekrefte, og det som bekreftes i en kirkelig konfirmasjon er dåpen. I konfirmasjonsundervisningen brukes mye tid på å snakke om de store spørsmålene i livet, og reflektere rundt hva en kristen tro kan bety for hver enkelt.

En humanistisk konfirmasjon handler om å styrke humanistiske verdier i samfunnet, og er et kurs i livssyn og etikk. Målet er å styrke de unges evne til selvstendig tenkning og etisk handling.

Begge variantene har kurs som går over flere uker og avsluttes med en høytidelig seremoni. Noen steder drar man på konfirmasjonsleir, andre steder ikke."

Man kan velge å konfirmere deg kirkelig enten du tror, tviler eller bare er nysgjerrig på å lære mer. Du må imidlertid være døpt, eller døpe deg underveis i konfirmasjonstiden.

Du kan også velge humanistisk konfirmasjon uavhengig av ditt eller dine foresattes livssyn, og du trenger ikke være medlem i Human-Etisk Forbund. Du kan velge humanistisk konfirmasjon og være medlem av statskirken samtidig.

En konfirmasjonstid kan være både lærerik og fin, men også for noen konfirmanter oppleves som kjedelig og meningsløst. Da er det viktig å påpeke at dette er et helt frivillig tilbud og et valg som konfirmanten bør få være med å ta. Bruk gjerne tid med konfirmanten før valget taes. Snakk gjerne med tidligere konfirmanter og still spørsmål. Nyt våren og ta valg som er riktig for dere.

Mvh Diakonimedarbeider Marit Lian Skalmerås