10 september kl 20.00 tenner hele verden lys for alle de som sliter, for de vi har mistet og for de som står igjen. I Norge er det etter hvert høy bevissthet om at alle kan bidra til åpenhet ved å spørre de vi kjenner om de har selvmordstanker. Alle kan vi bekjempe tabu og stigma ved å være rause og inkluderende og bry oss når noen opplever tunge og tøffe livserfaringer.. La oss vise at det finnes lys i mørket og håp i håpløsheten – Vi er mange som bryr oss, og vi har ingen å miste!

I Trøndelag faller markeringen av Verdensdagen sammen med flere Pride-markeringer, og vi opplever det relevant å snakke om selvmordsfare også i forbindelse med feiring av mangfold og protest mot stigmatisering og hets. Denne uka har skole-elever over hele Trondheim opplevd at Pride-flaggene er tatt ned eller brent. Vi vet at skeive og transpersoner har større risiko for å oppleve utenforskap og ha selvmordstanker. Derfor står vi sammen på torvet i Trondheim under Pride-paraden 9.september, og vil bidra til åpenhet og trygghet for alle.

I Kirkens SOS besvarer vi årlig 170 000 samtaler med mennesker med følelser i alle farger.

I en åpen samtale med en frivillig medarbeider som lytter og støtter, kan vi sammen utforske følelser som kjennes forbudte eller skremmende, eller følelser som vi tror våre nærmeste ikke tåler eller orker å høre om. Kirkens SOS har anonym døgnåpen telefon og kveldsåpen chat. LEVE driver også likepersonsarbeid og sorggrupper som gir støtte til etterlatte og berørte etter selvmord. Gjennom aksjonen «Gå for å leve» kan du prate med trygge folk mens du går tur. Du kan også lære mer av en «LEVE-ambassadør» eller et VIVAT kortkurs, for selv å bli bedre rustet til å møte mørke tanker hos andre. Målet er at flere skal tenke at livet er verdt å leve, på tross av motgang og tunge tanker.

Omtrent 6.500 etterlatte og nærstående berøres av selvmord hvert år i Norge. Knut Harald Ulland, generalsekretær i Leve, forteller til Dagsavisen 15.8. at etterlatte har dobbelt så høy risiko for selv å få selvmordstanker.

LEVE forventer av myndighetene at ansatte i grunn- og videregående skole skal gjennomgå opplæring i selvmordsforebygging, at unge skal motta opplæring om selvmordsforebygging i skolen gjennom kunnskapsbaserte program med dokumentert effekt, og at forebygging av selvmord skal inngå i all utdanning av personer som gjennom sitt yrke eller sin rolle kan komme i kontakt med mennesker med selvmordstanker. Vi må skape åpenhet for å kunne snakke om selvmordstanker, så de av oss som opplever at livet blir for mørkt, kan dele og forhåpentligvis komme seg videre. Når du forteller andre om selvmordstankene dine, så reduseres faren for at du gjennomfører det, sier Ulland til Dagsavisen.

LEVE har også utfordret Den norske kirke til ulike tiltak for å redusere skam og stigma knyttet til selvmord, og å ta initiativ til opplæring og veiledning av prester i deres møte med etterlatte. Kirkens SOS støtter dette fullt ut. Vi har hatt for liten bevissthet i kirka om muligheten til å forebygge. Den norske kirkes preses, Olav Fykse Tveit skrev at «Mennesker som sier de trenger kirken skal forvente at vi stiller opp.» Her har det skjedd mye i kirkene de siste ti årene, og alle tros- og livssynssamfunn i Norge er viktige arenaer for forebygging av ensomhet og utenforskap også i framtida.

Vi er glade for at mange av kommunene i Trøndelag nå utarbeider og iverksetter bredt forankra og konkrete lokale tiltaksplaner for selvmordsforebygging i sine nærmiljø. I høst starter også Trondheim kommune en involverende prosess hvor Kirkens SOS og LEVE er viktige bidragsytere sammen med fagmiljøet i RVTS Midt og offentlig ansatte innen helse og velferd. Vi setter også pris på en raus ekstrabevilgning fra Trøndelag Fylkeskommune for 2023, som sikrer vår tilstedeværelse i alle kommuner gjennom våre anonyme samtaletjenester og samtaletilbud med likepersoner.

Frivillige organisasjoner og nærmiljø med lyttende medmennesker som bryr seg, er her livsviktige supplement til fastleger, psykologer og terapeuter.

«Det kan ta et helt menneskeliv å endre normen i et samfunn», understreker Ulland i LEVE. Mange arbeider med tiltak i handlingsplanene. Kirkens SOS og LEVE står sammen med alle medmennesker om selvmordsforebygging. Vi vet at følelser kan ha alle farger. Målet er at følelses-fargene skal få utspille seg, og at færre skal oppleve livet så vondt at de ønsker å forlate det.

Bodil Slørdal og Kari Løvendahl Mogstad, Kirkens SOS Trøndelag

Marthe Opheim Kappfjell og Hilde-Carin Storhaug, LEVE Sør-Trøndelag