Frøya brannvesen overtok den nye hovedbrannstasjonen på Siholmen den 12. januar. Den siste uken har de brukt tiden på å komme i orden.

Torsdag denne uken var brannmannskapene samlet til sin første øvelse, der de trente på å klippe opp en bil for å ut fører og passasjer.

- Hva synes du om den nye brannstasjonen, i forhold til den gamle?

- Det er veldig bra. Det kan ikke sammenlignes med det vi hadde før. Der var det lite plass til alt vi hadde. Nå har vi god plass til alt av utstyr. Og det er veldig fokus på renhold av klær og utstyr etter innsats. Det er av hensyn til helsen til brannmannskapene. Med den nye brannstasjonen har vi lukket alle avvik vi fikk fra arbeidstilsynet på den gamle brannstasjonen. Så det var i rett tid, sier brannsjef Arvid Hammernes.

Varabrannsjef Johan Pettersen mener det også vil bety mye for beredskapen.

- Nå kan vi organisere beredskapen på et helt annet vis. Nå har vi eget utstyrslager og alt er organisert som det skal være, slik at alt er lagt til rette for innsats. Vi har muligheter til å sette stab her i det nye store stabsrommet, ved større hendelser som for eksempel oljeutslipp eller lyngbranner. Og med sivilforsvaret vegg i vegg kan vi samarbeide bedre med dem.

- Men som Arvid sier er det viktigste at vi har fått gode fasiliteter for renhold av klær og utstyr. Når vi kommer hjem skal ikke den som venter på oss kjenne at vi har vært og slukket brann. Det skal ikke lukte røyk av oss, og vi skal ikke ha med oss skadelige stoffer i bilen og hjem.

Pettersen kan nesten ikke vente med å vise oss rundt i brannstasjonen.

I garderoben som ligger vegg i vegg med bilhallen viser han stolt frem den store nye vaskemaskinen og tørketrommelen for brannvernutstyret.

Varabrannsjef Johan Pettersen mener noe av det viktigste er å kunne vaske skadelige stoffer av verneutstyret.

På andre siden av hallen er det et stort vaskerom for brannbilene. Før måtte de stå ute og vaske bilene forteller Pettersen.

I etasjen over finner vi et stort nytt treningsrom, der brannmannskapene kan møtes for å trene for å vedlikeholde styrkekravene i branntjenesten.

- Det er først og fremst et treningsrom, men samtidig er det et rom der vi bygger fag. Når vi samles på kveldstid og i helgene for å trene, så snakker vi samtidig fag. Da blir vi også godt kjent med hverandre, og fungerer mye bedre sammen når vi er på utrykning. Politi og ambulanse kommer også innom her for å ta en kaffekopp eller for å trene. Vi blir bedre av å være sammen her når vi skal samarbeide på øvelser og hendelser, mener Pettersen.

Brannvesenet har fått stadig flere oppgaver, og Pettersen mener en ny brannstasjon hjelper dem til å holde tritt i utviklingen.

- Det er slutt på den tiden vi bare var et brannvesen. Vi er like mye et redningsvesen, som kjører til helseoppdrag og til skadeoppdrag og ulykker. Vi gjør mer og mer.

- Er dere mer fornøyde som brannmannskap nå?

- Helt klart. Foruten det opplagte om at vi må tilfredsstille arbeidstilsynets krav, så har vi en brannstasjon nå. Før hadde vi noen garasjer som fungerte som en slags brannstasjon. Det betyr utrolig mye for motivasjonen. Men når det er sagt så er brannmannskapet vårt unikt. De er over snittet engasjerte og løsningsorienterte. Frøya kommune skal være stolt over det, mener Pettersen.