Fjæra på Sistranda

Jeg elsker å bade og siden jeg bor et steinkast unna fjæra på Sistranda så er det naturlig å gå dit for å ta et forfrskende bad, noe det har vært god mulighet for med den flotte sensommeren vi fikk.

Fjæra på Sistranda er helt unik med mange fine badeplasser med deilig myk sand og langgrunt slik at også små krabater burde føle seg trygge. Med andre ord burde disse plassene vært overfylte på dager med masse sol, men det er god plass og grunnen til dette er lett å se og lukte.

Flere plasser er fjæra brukt til å dumpe skrot og søppel, men det aller verste er at på mange plasser renner det kloakk og avløp rett ned på selve stranda. Dette gjelder ikke bare gamle anlegg, men også helt nye avløp. En plass kommer det en enorm avløpsledning  fra et boligfelt rett ned på fjæra og står som et fallossymbol en halv meter over bakkenivå og spyr ut stinkende vann på selve stranda. Flere plasser fører kloakkavløp til at sjøen blir misfarget i tillegg til at det lukter. Slik er det langs hele Sistrandsfjæra og dette er slett ikke bra og derfor frister det heller ikke så mange å bade. Ikke langt unna denne fjæra er det en lokalitet for oppdrett og her ligger det ei mære. Det kan umulig være topp kvalitet på sjøen som siger dit når det blåser sørvest, og det gjør det jo ofte her på Frøya. Uansett så er ikke dette god PR for vår hovednæring og vi vil jo alle at den fisken vi spiser skal komme fra ren sjø.  Det satses på fortetting av Sistranda og med økende aktivitet og flere mennesker så vil forurensingen øke hvis ikke noe blir gjort.

Det er flere husstander på Sistranda som fortsatt lar kloakken gå rett i sjøen. Disse betaler heller ikke noen avgift til kommunen, hverken for å være tilknyttet kommunal kloakk eller tømming av septik. Dette kan umulig være lovlig, men kommunen har tydeligvis ikke pålagt disse husstandene å ta affære. Sannsynligvis gjelder ikke dette bare Sistranda og det er ille at innbyggere på Frøya fortsatt lar dette skje og er med på å forurense det som er et av verdens beste steder for oppdrett av laks. Vi skiter m.a.o. i eget reir og Frøya Kommune kan ikke tillate at dette får fortsette.

Vi i Miljøpartiet De Grønne vil arbeide for at innbyggerne i kommunen skal ha tilgang til badeplasser fri for kloakk og at det blir iverksatt tiltak som hindrer at urenset kloakk renner direkte ut i sjøen. Frøya Kommune kan ikke tillate at dette skjer, ikke minst med tanke på vår viktigste næring som skal være trygg på at sjøen rundt Frøya ikke er forurenset av kloakk.

Steinar Sivertsen

Miljøpartiet De Grønne Frøya

Steinar Sivertsen