HAVBRUKSNÆRINGA TRENGER FORUTSIGBARE RAMMEVILKÅR

Regjeringen går dessverre inn for å gjennomføre grunnrenteskatt i havbruksnæringen uten at det er utredet alternative modeller for en samlet næring, slik Næringslivets hovedorganisasjon og Landsorganisasjonen i Norge har bedt om. Det er skuffende at regjeringen ikke har lyttet til næringen og ordførere langs kysten i denne saken, og at det er kjørt en klønete prosess.

En reduksjon av skattesatsen fra 40 til 35 prosent, endrer ikke det faktum at dette er en tapping av ei viktig kystnæring – ikke bare «de store» rammes, som noen elsker å tro, men også arbeidstakerne på merdkanten, i foredlingsindustrien, og i alle typer avledet virksomhet som er avhengige av havbruksnæringa.

På Frøya vet vi alt om dette, for lokalsamfunnet har ikke vært som det er i dag uten gjennombruddet i havbruksnæringa for vel 50 år siden, og den veksten som har kommet etter dette, særlig i de siste 20 år.  Regjeringen har plutselig skapt en stor usikkerhet pga. sitt skatteforslag og med mangelfull konsekvensutredning.  Vi vet at investeringer er stoppet eller satt på vent.

Prinsippet med grunnrente på havbruksnæringa er gjenstand for diskusjon.   Foreslått innretning med for høyt samlet skattenivå som i dette tilfelle blir feil.  Næringen betaler allerede i dag mye i skatt gjennom produksjonsavgift og vederlag for nye konsesjoner.  Det sies at det nå bli over 80 % skatt for mange selskap – for enkelte over 100%.  Norske eiere i havbruksnæringa rammes ekstra hardt da den særnorske formues- og utbytteskatten kommer på toppen av grunnrenteskatten.

Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet burde brukt dette året til en prosess for å samordne den samlede skatte- og avgiftsbelastningen for havbruksnæringa.  Venstre har sagt at partiet er villig til å forhandle med regjeringa med sikte på en bred politisk avtale, og at det er helheten i skattesystemet som teller. Samtidig er det fortsatt viktig å høre på næringa.  Forutsetningen for forhandlinger er at dette fører fram til langsiktige og forutsigbare rammevilkår for næringa som ikke raseres i budsjettforhandlingene i Stortinget, der Sosialistisk Venstreparti som kjent er regjeringas foretrukne partner.

Arvid Hammernes,

leder i Frøya Venstre.