Som en del av Nordplus-prosjektet fikk 8 og 9. klasse elever fra Sistranda skole få klare seg selv i Estland. Her bodde de hos en vertsfamilie og ble utfordret på problemløsning på engelsk. De skulle også lære bort norsk til estlandske elever.

- Gruet meg mye

- Jeg har lært mye om Estland, Tallinn og fått øvd på engelsk. Det var spennende å få erfaring fra deltakelse og ikke rett fra bøker. Jeg gruet meg veldig mye da vi var på vei til Estland, men på fredagsmorgen hadde jeg virkelig ikke lyst til å dra hjem, forteller Emilie Ervik.  - Vi hadde det ganske morsomt og vi lærte 9. klassinger norsk. De klarte det ganske bra faktisk. Skolen vi dro til var ganske pen og ny. Den hadde et langt navn som er; Laulasmaa Kool. Første kvelden var det ganske flaut, men neste dag var jeg vant til å snakke engelsk med dem jeg bodde hos, sier Gunn-Hege Moen Pettersen.

Minner for livet

Elevene fikk også prøve seg på estisk folkedans og måtte gjennom skuespill løse problemer de ble utfordret på.  - Jeg, Khachen, Mathias og Mikael lærte folk som går i fjerde klasse norsk. Vi spilte bro bro brille med fjerde klassen og de syntes det var artig. De fortsatte å spille etter vi var ferdig, sier Thorfinn Haugen. - Det har vært en lærerik reise og være med på. Jeg har fått minner i fra denne turen som jeg kan dele videre med venner og familie. Det er jo en utrolig flott gjeng jeg reiser med, sier Mikael Jønsberg fornøyd.

- Hvorfor ikke varmmat?

Selv om likhetene var mange mellom ungdommene, var det noen aspekter med norsk skole som forundret. - At et av verdens rikeste land som Norge ikke hadde gratis varmmat på skolen, virket veldig rart for lærerne i Estland. Ellers var det meste ganske likt, ler lærer Inga Andruskiene, som var med på turen. Til høsten skal elevene fra Estland og Litauen komme på besøk til Frøya, så mulig det dukker opp noen nye forskjeller da. For mer info om turen se skolens hjemmeside.