⁃ Bygget er den enkleste biten. Jobben nå blir å nå de målsetningene vi har satt for ett blått kompetansesenter, sier Helge Gåsø.

Fredag 5 mai skal bygget tas over. Innflyttingen starter dagen etter. Og torsdag 2. juni blir det offisiell åpning av Blått kompetansesenter på Sistranda. Blir det som senterleder Bjørnar Johansen håper, blir det en åpning med prominente gjester.

- Jeg vil ikke si mer om hvem vi satser på skal komme. Men vi inviterer både bredt og stort, sier han.

Jobber med byggetrinn to allerede

Det tok ikke mange år før ideen om et blått kompetansesenter ble lansert, før bygget begynte å reise seg. Og lenge før det 3400 kvadrat store bygget står ferdig, jobbes det med et byggetrinn to, et tilsvarende bygg vis a vis det som snart står ferdig.

- Det stemmer at vi holder på å legge til rette for ett byggetrinn to. Vi har helt konkret interesse for en liten del av det, og noen mindre konkrete for enda en del. Vi skal jobbe videre med dette utover våren. Vi kommer nok til å bruke hele 2016 før vi har noe klart, så det blir ikke byggestart dette året, sier Helge Gåsø.

- Kunnskapsutvikling der næringa er

- Det er Gåsø næringsutvikling som står bak bygget, og de eier 25 prosent av aksjene i Blått kompetansesenter. Siva eier 25 prosent, og Sør-Trøndelag fylkeskommune eier 50. Ideen ligger befestet i navnet: Det skal bli et kompetansesenter for blå næringsutvikling.

-Etterhvert som havbruksnæringa blir mer kunnskapsbasert, vil man sørge for at kompetanseutviklingen skjer der næringa er. Øyregionen er en av landets sterkeste oppdrettregioner, og ett av målene ved å bygge opp et slikt senter er å sørge for at mer av forskningen og innovasjonen i næringa skal skje her.

- Bygget er den enkleste biten. Oppgaven nå blir å nå de målsetningene vi har satt for et slikt senter, sier Helge Gåsø.

Helge Gåsø bekrefter at det allerede jobbes konkret med byggetrinn to.

Jobber mot forskningsmiljøene

- Universitetsmiljøet i Trondheim er allerede inne i senteret gjennom ACE. Og NTNU har allerede tildelt åtte doktorgradsfunksjoner til Blått kompetansesenter. Senterleder Bjørnar Johansen lover at det jobbes videre mot forskningsmiljøer i tida som kommer. Han opplever at ideene og planene for Blått kompetansesenter nå begynner å bli så kjente, at trykker kommer andre veien. I stedet for å jobbe med å selge planene, er det nå han som får henvendelser fra forskere og forskningsmiljøer.

Blått kompetansesenter skal være innflyttingsklart i begynnelsen av mai.

De største bedriftene er inne

Det er klart at landets tre største oppdrettskonsert flytter inn i Blått kompetansesenter: både Marine Harvest, Lerøy og Salmar skal ha kontorer i bygget som står klart i mai. I tillegg skal Måsøval Fiskoppdrett, Havbrukstjenesten, Prebio og Ace inn, sammen med en rekke bedrifter som skal ha ett til to kontorer.

Største leietakeren blir fylkeskommunen/ Frøya videregående skole, som skal ha nesten hele kjelleretasjen til skolelokaler.