I september måned ble det eksportert sjømat for 6,7 milliarder kroner. Det er en økning på 11 prosent eller 682 millioner kroner fra i fjor, skriver Norsk Sjømatråd i enpressemelding.

- Ny sterk måned

– En ny sterk måned for norsk sjømateksport skyldes blant annet at våre viktige nærmarked i EU kjøper mer laks til høyere priser i norske kroner enn de gjorde i samme periode i fjor. I tillegg er det vel verdt å nevne at USA har kjøpt 32 prosent mer laks så langt i år sammenlignet med samme periode i fjor. Torskens vekst skyldes ikke minst at vårt viktigste torskemarked Portugal har kjøpt mer torsk til høyere priser sammenlignet med samme periode i fjor. Dette prisbildet henger blant annet sammen med en svak nedgang i årets torskekvoter. Underliggende for det hele er at eksporten er hjulpet av en svak norsk krone, sier Marit Rein fungerende kommunikasjonsdirektør i Norges sjømatråd.

Hittil i år er det eksportert laks for 33,6 milliarder kroner. Det er en økning på seks prosent, eller 2 milliarder kroner i økning fra i fjor på samme tidspunkt.

I september ble det eksportert laks for 4,3 milliarder kroner. Det er en økning på 22 prosent eller 780 millioner kroner i forhold til samme måned i fjor. Gjennomsnittsprisen for hel, fersk norsk laks var i september 41,76 kroner per kilo mot 34,94 kroner i september i fjor.

Polen og Frankrike var de største kjøperne av laks fra Norge i september.