Ola Skjåk-Bræk ønsket å ta over Hopsjøen, og hadde utformet et konsept for allsidig produksjon i lokalene på det gamle handelstedet. Fabrikkbygget ønsket han å bruke til produksjon av whisky, soyasaus, sushi. Men årsmøtet i Hopsjøstiftelsen valgte med knapt flertall å gå for det lokale alternativet, og dermed fikk ikke Ola Skjåk-Bræk/Ansnes Brygger kjøpt handelstedet.

- Vi hadde tenkt å utnytte Hopsjøen til noe mer, slik at man hadde flere bein å stå på. I det var den gamle fabrikken sentralt. Slik ble det ikke. Men dette hadde kommet så langt, at planene ikke lot seg stoppe. Prosjektet er så bra at vi drar det i gang her på Ansnes, forteller Ola Skjåk-Bræk.

Sushifabrikk

Både sushi-, whisky- og ikke minst soyasaus-produksjon kan høres eksotisk ut på trøndelagskysten. Men Skjåk-Bræk forklarer at de har en sammenheng. Ansnes brygger produserer øl, og har dermed et grunnlag for også å få igang spritproduksjon. Og soyasaus er et fermentert produkt, der tønner fra whiskeyproduksjonen vil bli brukt. Og soyasaus og sushi hører naturlig sammen.

- Vi ønsker å få til en sushifabrikk her på Ansnes der vi bruker lokale råvarer. Dette er ferskvare til butikker, restauranter og hoteller, samtidig som vi kan drive catering.

Han forteller at de videre ser for seg å dra igang også annen småproduksjon av mat, blant annet et knekkebrød basert på restprodukter fra ølbryggingen, og et røykeri for malt, humle og krydder.

Ansnes Brygger

Opplevelses-tilbud

Målet er ikke å drive storskala-produksjon av noen av mat- eller drikkevarene, men å skape noe som totalt gir lønnsomhet, blant annet gjennom mer besøk på Ansnes brygger. De ulike produksjonene skal vises fram, og bli en del av opplevelsestilbudet, blant annet med prøvesmakinger.

Og arbeidet er straks i gang.

- Vi setter i gang den første produksjonen før jul. Det blir en test-produksjon av soyasaus, forteller han.

En del av produksjonen skal skje i den gamle fiskebrygga på Ansnes, som nå skal bygges om.

- Vi har lokaler til en god del av det vi planlegger. Så skal vi se videre på løsninger for å skaffe mer areal, sier Ola Skjåk-Bræk.