Festivalarrangører i Hitra og Frøya mener de gjør så godt de kan og det som kan forlanges av dem, og at skjenkekontrollen kun er ute etter å finne feil. Det sier arrangørene til lokalavisa, det samme budskapet er framsatt på talerstolen i politiske møter.

- Det virker som kontrollørene her ute leser loven som djevelen leser Bibelen, sier Joar Johansen i Utihavet.

- De rapporterer kun feil de ser - og som det er umulig å unngå, mener Hallbjørn Stenhaug i Frøyafestivalen.

- Jeg er tilhenger av at det skal være streng kontroll, men jeg tror det er på tide at partene setter seg sammen, mener politiker og tidligere arrangør Tom Skare.

Reaksjoner

To av de største sommer-arrangementene i øyregionen sist sommer, fikk reaksjoner på brudd på alkoholloven. Etter konserten med Åge Aleksandersen på Knarren tildelte Hitra kommune arrangørene seks prikker. Frøyafestivalen ble tildelt ni prikker av Frøya kommune. Utihavet på Mausund slapp noen straffereaksjon, men også de fikk en rapport på seg der det fra skjenkekontrollen ble påpekt en rekke uheldige omstendigheter.

Både Frøya og Hitra kommuner har avtale med Nordfjeldske kontroll AS som utfører de lovpålagte skjenkekontrollene. Etter å ha vært på kontroll på et arrangement, skal arrangørerene forevises en rapport over hva som er avdekket, og skrive under på at de har sett rapporten. Men i etterkant kan det skrives en utdypende tilleggsrapport som levereres til kommunene.

- Leser skjenkeloven som djevelen leser bibelen

I tilleggsrapporten fra Utihavet var det påpekt blant annet at praksisen med å selge brett med fem øl i slengen var i strid med loven. At at det var umulig å skille på armbåndene hvem som var over og under 18 år. Og at det var observert mindreårige utenfor skjenkeområdet som drakk alkohol. Da lokalavisa presenterte denne rapporten i august, reagerte arrangørene kraftig. Dette var anmerkninger de selv ikke kjente seg igjen i, og som ikke var beskrevet i den rapporten de hadde sett og skrevet under på.

- I det vi skrev under på med kontrolløren under festivalen, stod det at "arrangementet ser ut til å gå greit for seg". Så denne tilleggsrapporten kom som julekvelden på kjerringa, sier Joar Johansen i Utihavet.

Joar Johansen

Han mener de som arrangører har gjort det de kan for å legge til rette for et godt arrangement der skjenkeloven blir fulgt, og at det som kommer fra skjenkekontrollen kjennes veldig urettferdig.

- Det blir vanskelig å forholde seg til. Jeg var for eksempel på Robbie Williams-konserten i Trondheim, som også var tillatt for de under 18 år. Der ble det solgt brett med øl, uten at jeg har hørt om at det var ulovlig der. Det virker som kontrollørene her ute leser loven som djevelen leser Bibelen, sier Joar Johansen i Utihavet.

- Vi har gjort mer enn hva som kan forlanges

Den samme oppfatningen har Hallbjørn Stenhaug, leder for Frøyafestivalen.

- Det jeg reagerer på er at de aldri finner noe positivt å si om våre arrangementer, og den måten vi tilrettelegger tingene på. De kommer heller ikke med konstruktive forslag til forbedringer. De rapporterer kun feil de ser - og som det er umulig å unngå, sier Stenhaug.

Stenhaug sier at de har lagt til rette så godt de kan for at Frøyafestivalen kan gjennomføres som et familiearrangement.

Hallbjørn Stenhaug

- Overordnet synes jeg vi gjør mer enn hva som kan forlanges. Sist år ble over 100 mennesker bortvist av våre kontrollører. Vi har vært i kontakt med andre festivalarrangører, og sammenlignet med dem gjør vi mer ut av dette enn de fleste. Vi er også blitt pålagt å leie inn mange flere politifolk - i forhold til besøkstall - enn andre arrangører, sier Stenhaug.

- Vanskelig å ta det alvorlig

Da Hitra kommunestyre behandlet skjenkerapporten fra årets Åge-konsert på Knarren, tok Tom Skare (Frp) opp tilleggsrapporten som følger skjenkekontrollen. Han viste til beskrivelser av gjester som var "ustødige" og "tomme i blikket".

- Hvem som helst kan bli litt tomme i blikket i løpet av en aften. Jeg tror det også kan være noen i forsamlingen her som kan beskrives som tomme i blikket, fleipet han til kommunestyret.

Til lokalavisa sier han at har vanskelig for å ta beskrivelsene i tilleggsrapportene alvorlig.

- Noe av det ser ut som utdrag fra kriminalfortellinger, der enkelte beskrives med hvilke klær de har på seg, hvordan de reiser seg ustøtt og er tomme i blikket.

Tom Skare Foto: unknown

Skare har selv erfaring som arrangør gjennom flere år på Hopsjøen.

Han mener rapportene synliggjør en manglende dialog. Ikke bare gjennom maleriske beskrivelser i tilleggsrapportene, men også gjennom hvilke feil det slås ned på i rapporter fra både salgs- og serveringssteder.

- Det er tre parter oppe i dette. Det er kommunen som gir bevillingene, det er de som får bevilling, og de som skal kontrollere. Jeg er tilhenger av at det skal være streng kontroll, men jeg tror det er på tide at de tre partene setter seg sammen og tar en dialog på hvordan ting skal gjøres. Da tror jeg vi kan unngå mye av det som kommer opp som spissfindigheter i rapportene, sier Tom Skare.

Kontrolløren ønsker ikke kommentere

Daglig leder i Nordfjeldske kontroll, Tor Olav Myhre, ønsker ikke å kommentere påstandene.

- Vi ønsker ikke å uttale oss til dere, sier Tor Olav Myhre, som henviser til kommunene som er deres oppdragsgivere.

Vil ha tilleggsrapporter

Frode Larsen er saksansvarlig for skjenkesaker i Frøya kommune, og kommunens kontaktperson med kontrollselskapet. Han sier at tilleggsrapporten er noe kommunen ønsker å få.

- Vi ønsker å ha disse utfyllende rapportene hvis det er avdekket forhold som det skal reageres på. Men det gis ikke noen reaksjon fra kommunen alene ut fra tilleggsrapportene. Det er også derfor Utihavet ikke fikk noen prikker. Det var ikke beskrevet noe i hovedrapporten som tilsa det, forklarer Frode Larsen.

Kontrollør og arrangører skal møtes

Fra både Utihavet og Frøyafestivalen etterlyses det en bedre dialog i forkant om hva som forventes av dem. Dette vil kommunen nå gjøre noe med.

- I avtalen med skjenkekontrolløren skal det være jevnlige dialogmøter mellom kommunen og kontrollørselskapet. Men i tillegg skal vi på nyåret  få til et møte der også de to største festivalarrangørene er med, sier Frode Larsen.