Går sammen om tare-satsing

Line Solbakken (Frøya Tare) og Øystein Meland (Leica AS)  

Line Solbakken og Tove Cecilie Fasting fra Frøya tare flytter produksjonen til Leirvikhavn 

Nyheter

Leica AS og Frøya Tare AS går sammen om å dyrke, høste og produsere mat av tare. Leica kjøper en tredjedel av aksjene i Frøya Tare. Produksjonen vil fra nå av foregå i Leicas lokaler på Leirvikhamn.

- Vår utfordring fra starten har vært å få høstet nok råvarer. Innhøsting av viltvoksende tare skjer i hovedsak om våren. Vi er avhengige av fjære sjø, at det er vindstille og ikke minst dagslys, forteller daglig leder i Frøya Tare, Line Solbakken.

 - Samarbeidet med Leica innebærer sikrere råstofftilgang og kontinuerlig produksjon av tareprodukter. Dessuten har selskapet tatt i bruk den ene av sine to konsesjoner for dyrking av tare, og høster den første sukkertaren i disse dager, noe som for en stor del løser vårt problem med å få nok tare til vår produksjon, fortsetter hun.


 

Frøya Tare ble startet i 2015 av Line Solbakken og Tove Cecilie Fasting.

Firmaet høster og lager matprodukter av tare. Blant produktene er en pasta med butare, et salt med sukkertare og tarebacon (tørket butare). Produktene selges blant annet i Mathallen på Frøya, i Kystmuseets butikk på Sandstad, på Helios i Trondheim og gjennom egen nettbutikk. I tillegg deltar Frøya Tare på matfestivaler i Midt-Norge. I sommer har også Hotell Frøya satt tarepastaen på menyen.

- Vi selger mer enn vi klarer å produsere, og det er frustrende å ofte være utsolgt for varer. Dessuten har vi ikke kunnet satse sterkere. Det er stor interesse for tare som mat, sier Solbakken.

Øystein Meland i Leica sier at da selskapet valgte å satse på taredyrking og foredling, var det naturlig å ta kontakt med Frøya Tare.

- Solbakken og Fasting har opparbeidet god kompetanse på bruk av tang og tare i mat. Frøya Tare har drevet mye produktutvikling, og, ikke minst:  selskapet har fått mat med tare ut til forbrukeren. Tare har utrolig mange bruksområder, og vi ser fram til et samarbeid om nye produkter, sier Meland, som selv har eksperimentert med å lage buljong med tare, og sørget for å dele ut smaksprøver til deltakerne i årets Tour de Frøya.

Leica eier den tidligere fiskeriforedlingsfabrikken på Leirvikhamn. Her holder også Garnviks Røkeri til.

Mer aktivitet på fabrikken i Leirvikhavn: Tove Fasting fra Frøya Tare, Øystein Meland fra Leica AS og Vidar Garnvik fra Garnvik Laks. 

 

- Vi har lenge ønsket å få mer aktivitet i lokalene, sier Meland.Kraftig økning i salg av lokalmat

Nøyaktig ett år etter at han etablerte seg i garasjen på Dyrøya, flytter Vidar Garnvik inn i fabrikkbygget etter Leica fiskeprodukter i Leirvikhavn. Røykelaks-produsenten er et godt eksempel på en nasjonal trend: lokalmat selger.

 

Frøya Tare har tidligere hatt produksjonslokaler på Sula.​


Vil se starten av et nytt industrieventyr i sjøen

Har inngått kontrakt på to taretrålere for Nutrimar AS