Rita har søkt opp og intervjuet de få gjenlevende fra "storhetstida"

Med hvalfanger-blod i årene, bestemte Rita seg for å sette seg inn i den lokale historien.

Rita Hovde har hvalfanger-blod i årene 

Nyheter

- Det var en ting jeg hadde bestemt meg for å sette meg inn i når jeg ble pensjonist: hvalfangsthistorien på Uttian. Både pappa og bestefar var med på hvalen, og det var mange båter fra Uttian som dreiv fangst. Men så fikk jeg en henvendelse fra Reidar Kristiansen i Trøndelag kystmuseum, med forespørsel om jeg ville ta for meg hvalfangsten på hele Frøya. Så det har jeg prøvd på, forteller Rita Hovde.

Førstkommende tirsdag skal hun holde foredrag på museet på Mausund. Det blir et foredrag akkompanjert av både sang og film.

Siden den første frøyværingen, Arnt Karlsen på Uttian, startet med fangst av vågehval, lokalt kalt mink eller menk, i 1934, har det vært 18 hvalfangstbåter på Frøya. Og ti av den har hatt tilhold på Uttian, så heimplassen til Rita har definitivt vært Frøyas hvalfanger-øy.

Arnt Karlsen ved harpunen 

 

Rita har søkt opp og intervjuet de få gjenlevende fra "storhetstida" som gikk fra 40-tallet og ut på 60-tallet.

- Jeg har blant annet hatt noen gode samtaler med Olaf Riiber, som nå er 83 år, og som både husker godt og kan fortelle mye. Han har vært en viktig kilde, forteller Rita.

Båtene fra Frøya fangten hovedsaklig på småhval. Den første tida gikk de til Trondheim og leverte, men etterhvert etablerte Necolai Dahl en hvalstasjon på Skjæret ved Bogøya. Når Rita skal holde sitt foredrag, vil hun også ha noen sanginnslag. En av sangene heter "Festen på Skjæret". Teksten er skrevet av Jenny Aursøy, og handler om en fest nettopp på hvalstasjonen Skjæret.

Frøyabåt med hval  Foto: privat