Samlebåndene til HitraMat er alt i gang for fullt. Sesongen startet for allerede for en halvannen måned siden, noe som er tidligere enn noen gang. Hitra-Frøya møter en blid og erfaringsrik daglig leder hos HitraMat på Kuøya. Lindis Aune har vært i lederstillingen siden 2011 og har siden den gang fått seg et svært bredt kunnskapsområde innenfor sjømat.

Med 275 fiskere, 30 leveringsmottak og et avansert logistikksystem i ryggen serverer HitraMat tilberedt krabbe for hele Norge, som den eneste aktøren på landsbasis. Men markedet strekker seg lenger enn som så. USA, Korea og Frankrike er blant mange nasjoner som etterspør Norgeskystens saftige og smakfulle krabbeklør levert av HitraMat.

- Det blir som et lite puslespill, vi må klare å følge etterspørselen, sier Lindis Aune.

Årets første krabbe gikk gjennom produksonen i starten av juni, og siden har Aune og HitraMat passet på at de hele tiden svarer til forventningene rundt levering, kvalitet og smak. Med fiskere spredt fra Lofoten og helt ned til Bergen som sørger for fersk, levende krabbe, stormer firmaet mot sitt årlige budsjett og mål på 4000 tonn krabbe - 8 millioner krabber.

Men med den rekordtidlige sesongstarten følger det også vansker. Med varierende kvalitet er det hele tiden en vurderingssak om produksjonen er verdt innsatsen.

- Ikke alle krabbene vi har fått inn er like bra, men vi har jo sett så langt i år at det har forsvart seg, det er som regel bra med mat i krabben, både rogna og brunmaten, sier Aune, og legger til at fabrikken er svært dyr og at de dermed er avhengig av at innstrømningen av krabben er kontinuerlig.

- Alt av maskineri her på fabrikken har vi laget selv. Det er ingen som leverer ferdige krabbefabrikkdeler som for eksempel laksenæringa får produsert, det gjør denne fabrikken svært kostbar. Det er også derfor vi hele tiden må prøve å produsere mest mulig krabbeprodukt på kortest mulig tid. Så mye som 60 prosent av krabben er avfall, så vi må produsere masse i løpet av en konsentrert tidsramme.

Vi nordmenn tar det kanskje for gitt. Hvor heldig er vi ikke å kunne få oppleve å bli servert en ren, naturlig og ikke minst hygienisk krabberett? Det er her det internasjonale markedet har åpnet seg de siste årene. Asiatiske land elsker nordisk og ren sjømat, og når Kina åpnet grensene for fiskeimport i fjor merket HitraMat at etterspøselen i utlandet virkelig tok seg opp.

Tilbake i Norge står HitraMat så godt som alene. Det sier seg selv når hele 65 prosent av all krabbe som lander i Norge havner hos HitraMat. Selv om små aktører kan presse på enkeltprodukt står HitraMat som den eneste til å levere krabbeprodukt over hele Norge.

For å svare etterspørselen er HitraMat avhengig av at veiene er åpne, fiskerne leverer krabbe og at krabben ikke begynner å slåss. For under svale forhold vil krabben faktisk begynne å gå løs på hverandre, derfor er det viktig at krabben kjøles ned med is så fort som mulig.

Siden krabben må komme levende til fabrikken, etter krav fra Mattilsynet, betyr det at lastebilsjåfører har ett døgn inntransporttid for å få krabben på plass. Fra krabbe levert til ferdig matprodukt bruker krabben rundt én time, og mengde krabbe har stor innvirkning på arbeidsdagen:

- De dagene vi får inn mye krabbe jobber vi sent, og dagene vi får inn lite har vi korte dager, smiler daglig leder Lindis Aune. Hun mener at de rundt 170 ansatte har det litt for godt på jobb, siden HitraMat har det hun omtaler som øyregionens beste kantine. Med nybakt brød hver morgen klokken 09 er det lite å si seg uenig i.

Krabben står ikke bare for arbeidstidene, men er også avgjørende for sesongslutt:

- Når vi begynner å få inn mye vasskrabbe er det tid for å avslutte sesongen. Det er når krabben inngår skallskifte, noe som oftest er rundt oktober-tidene. Da er det lite mat i krabbene, forteller Lindis Aune.

Hun påpeker også at HitraMat følger strenge krav til giftstoffer i krabben. Algemålingene så langt i år har vist at det ikke er noen gifteffekt på krabben, noe som er vel godt nytt for Hitramat.

- Det er en enkel art vi jobber med, ler Aune. - Vi sikkerhetssjekker alle krabbene vi får inn, og har hatt lite giftproblematikk så langt.

Krabbe ligger an til å bli livets rett i mange år fremover. Sjømatleverandører som HitraMat har ansvaret for å holde interessen for ekte krabbe oppe, noe Aune mener har blitt vanskeligere de siste årene:

- Før så fikk vi bestillinger på krabbeprodukt, slik er det ikke lenger, nå må vi selv være tilstede. Vi jobber stadig med å prøve å åpne øynene til markedet. Det skjer store endringer, endringer vi må henge med på. Det handler om å forstå hva verden vil ha, sier Lindis Aune.

For ideer til imponerende gode oppskrifter oppfordrer hun øyværingene til å gå inn på krabbe.no. Her finner man overraskende mye man kan lage av krabbe i fordel til den "kjedelige" og typiske loff med kokt krabbe og majones. Hva med krabbe-ravioli, krabbe-sticks og krabbepasta? Det er virkelig noe å vurdere i løpet av denne varme, havmilde sommeren, for både store og små krabbeelskere.