HAVBRUK

Gåsø Næringsutvikling er morselskapet til Helge Gåsø og eier alle Frøy-selskapene. De ble drevet godt i fjor med et resultat før skatt på 170 mill.kroner. Konsernet hadde ved årsskiftet rundt 400 ansatte.

Gåsø har i all hovedsak investert i virksomhet knyttet til lakseoppdrett og eiendom på Frøya og Hitra. De dominerende selskapene er brønnbåtselskapet Frøy Rederi og servicebåtselskapet Frøy Akvaservice. Andre selskaper i porteføljen er Frøy Eiendom, Frøy Akvaresurs, Frøy Sjøtransport, Frøy Utvikling, Ørnli og Blått kompetansesenter eiendom (60%). I tillegg er Gåsø hovedaksjonær i butikkene Twins og Mix & Match. Nevnes må også at Helge Gåsø er største eier i Norway Royal Salmon (NRS), med eierandel på cirka 15 prosent. Med dagens børsverdi er dette verdt rundt 1,3 milliarder kroner, ifølge IntraFish.

Helge Gåsø er både daglig leder og enestyre i morselskapet. Han eier 51,0 prosent, mens barna Anders og Christine eier 24,5 prosent hver.

Frøy Rederi investerte 650 mill.kroner i to nye brønnbåter i 2017, noe selskapet betegner som er stort løft. Båtene «Gåsø Jarl» og Gåsø Freyja» har gått rett inn i kontrakt med Marine Harvest. Båtene har fungert meget tilfredsstillende fra første dag. I tillegg er «Gåsø Viking» en av de tre store brønnbåtene.

Også i servicebåtselskapet Frøy Akvaservice har aktiviteten økt gjennom 2017. Selskapet har lyktes i markedsarbeidet og etablert flere nye avtaler. Selskapet eier og disponerer over 50 servicebåter.

Konsernets balanse viser at totalbalansen ved årsskiftet var på 2,26 milliarder kroner, opp fra 1,60 milliarder kroner året før. Av dette var varige driftsmidler, hovedsakelig skip, den største posten, bokført til 2,06 milliarder kroner. Konsernet hadde en bokført egenkapital på 551 mill.kroner og en langsiktig gjeld på 1,50 milliarder kroner. IntraFish mener den reelle balansen og egenkapitalen er langt større da aksjeposten i NRS er bokført til historisk kostpris på 106 mill.kroner. Reell verdi på denne var 903 mill.kroner ved siste årsskifte.

I sin siste rangering av selskaper, anslår bladet Kapital at Helge Gåsø var Norges 151. rikeste person, med en formue rundt to milliarder kroner.

Gåsø-konsernet tjente 145 millioner kroner på driften av selskapene i fjor. Omsetningen ble nærmere 817 mill. kroner, og hovedaksjonær Helge Gåsø er fornøyd.