Det vrimlet av små og store kokker, og matlukta hang tung over bygningen da Nabeita skole våren 2006 laget retter fra fremmede land.

Det var i grunnskolens uke Nabeita skole konsentrerte seg om fremmede kulturer. En av foreldrene ved skolen, Marlene van Rooyen Dahl, fikk i oppdrag å høre med noen av venninnene sine i den internasjonale kvinneforeningen, om de kunne tenke seg å bli med og lage mat. Samtidig skulle elevene lære om disses hjemland.

PAKKER: Amanda Anderson var med på gruppa somlaget pansit coreng. Kyllingfarse pakkes inn i tynne (spiselige) ark og deretter blir de fritert.

Og da Svetlana Sletta fra Russland og Kikki Borren fra Indonesia sa ja, ble  Russland og Indonesia valgti tillegg til Namibia hvor Marlene kommer fra.

Det var foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) som sto bak idéen om temaet. Tidligere år har de ofte brukt uka til utendørs dugnad ved skolen.

De har ryddet, måket sand og raket grus. I år ville de gjøre noe annet.

– Og vi har fått inntrykk av at elevene har lært mye denne uka. Og så har de gledet seg voldsomt til i dag, hvor vi skal lage mat, fortalte FAU-leder Heidi Nilsen.

KYLLINGSPYD: Kikki Borren (t.v) med den asiatiske retten satay. Kyllingkjøttet er marinert i olje med løk, hvitløk og søt soyasaus.

Og mat i massevis blir det denne dagen. Ikke mors kjøttkaker, men russiske fiskekaker, flere kjøttdeigretter, mat med ris og sterke sauser. Marlenes velkjente samoosas ble det også, og liknende retter pakket i rispapir.

Oksegryta sto og putret oppe på ovnen, og stekeovnen ble blant annet brukt til grilling av kylling- og laksespyd.

Små og store hjelper hverandre, og mange foreldre, av dem to fedre, hadde tatt seg tid til å delta.

FISKEKAKER FRA AFRIKA: Hildegunn Hallaren (t.h) steker sør-afrikanske fiskekaker, mens Gøril Ervik passersausen. Matlagingen følges nøye med av flere.