Flere skoler rundt om i landet innfører forbud mot matvarer som kan gi allergiske reaksjoner hos enkelte elever. Slik er det også på Frøya og Hitra.

Men allergieksperter Adresseavisen har snakket med mener det ikke er nødvendig med forbud.

— De aller fleste lever fint med at sidekameraten spiser en brødskive med peanøttsmør. Det er ingen faglig begrunnelse for at hele skoler skal være fri for mat som kan gi allergiske reaksjoner, sier Anders Tøndell til avisen. Han er overlege ved Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet ved St. Olav.

Lokalavisa spurte kommunalsjefene for oppvekst på Frøya og Hitra hvordan praksisen er her. På Frøya er det opp til skolene å iverksette forbud eller restriksjoner ut fra behovet.

- I skolematen som serveres på Sistranda skole er det en begrensning av typiske matvarer som kan gi allergi. Men jeg kjenner ikke til hvilken praksis det er på de andre skolene, sier Roger Antonsen, kommunalsjef oppvekst på Frøya.

Han sendte vårt spørsmål videre til enhetslederne ved skolene og oppvekstsentrene.

Etter tilbakemeldingen er det foreldrene som har ansvaret for mat som elevene har med hjemmefra, mens mat som tilberedes på skolen er skolens ansvar. Det innføres restriksjoner eller forbud hvis mat kan gi elevene allergi.

På Sistranda skole svarer rektor Sissel Østheim Strømøy at elevene i 1. -4. trinn har med matpakke hjemmefra

- Disse sjekker ikke vi, ansvaret ligger hos foreldrene.

Når det gjelder kantina, der 5 til 10. klasse spiser, har kantina ansvaret.

- Vi på skolen forholder oss til informasjon vi får gjennom foresatte og formidler dette til kantina. Kantina tilrettelegger ut fra den informasjonen de får fra skolen. Det være seg at de må ha tilbud om glutenfri matretter, eller må ta hensyn til matvarer som ikke skal være i samme rom som elever med den type alvorlige allergier. Pr. i dag har vi ikke denne type allergier. Hvor mange elever som har behov for mindre tilrettelegging med henhold til allergier har jeg ikke oversikten over, men det er ikke et veldig stort antall av de som abonnerer på kantina. Kantineabonnement er et tilbud til elever fra 5.til 10. trinn. Antall elever med allergier kan jeg vel strengt tatt ikke gi opplsyninger om, skriver hun.

Ikke lov med nøtter

På Hitra er det omtrent samme praksis som på Frøya.

- Vi har ikke noe felles forbud på skolene. Men den enkelte skolen håndterer den utfordringen ut fra hvor stort omfang det er av allergi. Det er et par skoler som har gått ut og sagt at det er forbud mot nøtter og peanøttsmør i en periode, for å ta hensyn til enkelte elevers behov, sier Gunn Annlaug Røstad, kommunalsjef oppvekst på Hitra.

Det er Barman oppvekstsenter og Fillan skole som har innført midlertidig forbud mot nøtter.

Ved Fillan skole har rektor Hege Østmark sendt ut informasjon til ungenes foresatte  at det ikke er lov ta med mat som inneholder nøtter.

- Det er av hensyn til enkeltelever med allergi at vi unngår mat som inneholder peanøtter, sier Østmark.

- Men allergieksperter ved St.Olavs mener det ikke er nødvendig med forbud mot mat som kan forårsake allergi.

- Jeg så det. Men jeg tenker at det er bedre å være på den sikre siden. For hvis det er elever med sterk allergi så trenger vi ikke å utfordre det. Da imøtekommer vi den eleven så godt vi kan, sier hun.