Malgorzata på sjakksamling under OL i Georgia

USF-akademiet hadde nylig samling i Batumi, Georgia, i forbindelse med sjakk-OL. Her deltok Malgorzata Kopaczek-Styczen fra Frøya. Fra venstre: Geir Nesheim, USF (reiseleder), Håkon Hembre Helgøy, Sandved SSK, Vegard Simensen, Frei SKU, Abyl Kizatbay, Stavanger SKU, Bjørn Robert Unhjem, Molde SKU, Malgorzata Kopaczek-Styczen, Frøya SKU, Sindre K Ratama, Alta SKU, Mats Nærheim, Smeaheia Skolesjakk, og Erlend Kyrkjebø, Stavanger SK (reiseleder).  Foto: Privat

Nyheter

På slutten av september var Malgorzata Kopaczek-Styczen fra Frøya på sin fjerde samling med USF-akademiet.
USF står for Ungdommens sjakkforbund og har som formål å tilby et opplegg for ungdom som ønsker å skolere seg innen sjakk. For eksempel som turneringsarrangører, sjakktrenere- og dommere.

De får også en god innsikt i Sjakk-Norge og sjakkverden for øvrig. Den nylige samlingen fant sted under sjakk-OL i Batumi, Georgia.
Allerede på vei fra Norge mens de ventet på neste fly i Istanbul fikk de to foredrag, forteller Malgorzata.
- Først av presidenten i Norges sjakkforbund, Morten Lillestøl Madsen som snakket om Verdenssjakkforbund  og OL. Deretter av visepresident Vibeke Ekeland Grønn angående kvinnerekruttering i sjakk og skolesjakken.

Ventetiden på flyplassen ble brukt til forskjellige arbeidsoppgaver og sjakkspilling. De fikk også foredrag av presidenten og visepresidenten i Norges sjakkforbund mens de ventet på neste fly i Istanbul, forteller Malgorzata.  Foto: Privat.

 

Første besøk i Georgia ble lagt til lokalet som huset OL. Dagen etter deltok de på ulike møter som typisk blir avholdt når ulike komiteer møtes under sjakk-OL.

- Som potensielle organisatorer i fremtiden var det viktig at vi fikk se hvordan alt styres, og hvordan avgjørelser blir tatt innenfor de forskjellige feltene i internasjonal sjakk, sier Malgorzata.

Naturlig nok ble det også tid til sosiale aktiviteter. Blant annet lunsj med de norske dommerne i Batumi.

- Vi fikk blant annet vite hva oppgavene til dommerne går ut på under OL. hvordan de ble satt opp til dømming ved bestemte land, hvordan det er mulig å bli en internasjonal dommer, om forskjellige nivåer av Verdenssjakkforbund-dommere og mye mer.

Her møter Malgorzata og de andre USF-ungdommene de norske OL-dommerne i Georgia.  

 

Fast del av skoleundervisningen

Malgorzata forteller at de norske sjakkinteresserte ungdommene deltok på ulike møter.
- Jeg deltok på Chess in schools og her forklarte ulike land sin sjakkpraksis. Landet som overrasket mest var Paraguay som i år fikk en lov som sier at sjakken skal være en del av skoleundervisningen.  Dette er et stort skritt og det vil nok ta litt tid før noe slikt eventuelt skjer i Norge. Tross det har det Norske Sjakkforbundet klart å komme med mange gode “sjakk i skolen”- prosjekter de siste årene. Blant annet Sjakk5eren som består av kurs og turnering for 5.klassinger noe som i fjor ble testet ut i Trøndelag og som kommer inn i flere fylker i år.

Hun tilføyer at Skolesjakken drives aktivt i Norge og at flere prosjekter er under arbeid som Yes to chess og sjakk som valgfag.

Etter Chess in Schools komitemøte spiste hele USF-akademiet middag med begge de norske landslagene i sjakk samt presidenten og visepresidenten i Norges Sjakkforbund. Under middagen var det også foredrag av Norges lagkaptein Ole Chr. Moen.

Hele USF-akademiet spise middag med begge de norske landslagene i sjakk. Her holder Norges lagkaptein Ole Chr. Moen tale under middagen.  Foto: Privat.