Måøy kirkegård på Mausund var kirkegården hvorfra det i årevis kom fortellinger om flere uhyggelige nesten-episoder. Folk som besøkte gravplassen eller jobbet der, var på nippen til å tråkke seg rett gjennom det tynne jordlaget og ned i graver. Grunnen hadde seget så mye at hele plassen var ujevn og med dype groper.

Derfor fikk Måøy gravplass første prioritet, og kommunestyret bevilget 864.000 kroner til rehabilitering. For to år siden ble støttene fjernet, laget med matjord tatt bort, og et lag med subus (grus) ble lagt ut før matjorda ble lagt over igjen. Videre ble rekkene rettet opp, slik at støttene settes på plass mer i linje enn de har stått før.

Støttene under vann

Etter rehabliteringa er problemene tydeligvis ikke helt over. For nå er problemet at deler av gravplassen står under vann i regnværsperioder.

- Etter gjentatte ganger på besøk til kirkegården har vi sett med forferdelse hvordan det ser ut. Skal det være slik at vi må bruke "langstøvler" for å komme bort til gravminnene, spør pårørende gjennom lokalavisa.

- Sånn skal det ikke være, svarer kirkeverge Albert Stålskjær, som sier han kjenner til problemet. Bilder og erfaringer fra Måøy kirkegård var oppe til diskusjon i meninghetsrådsmøte sist onsdag.

- Berører folk veldig

- De bildene som meninghetsrådet fått, er tatt etter ekstreme nedbørsmender. Men uansett skal det ikke være sånn. Når ser sånn ut på kirkegårdene, berører det folk veldig, i hvert fall de som er pårørende til støtter som står under vann, sier Stålskjær.

Kirkegårdsarbeiderne fryktet en stund at det var subus-laget som hadde sementert seg slik at vannet flyter oppå. Men det viser seg at ved avløpet fosser vannet ut, sånn at dette ikke er problemet, forteller kirkevergen.

I forbindelse med neste begravelse på Mausund, skal det graves dypere sjakter som skal fylle med singel i håp om å bedre dreneringen av området.