Siden årtusenskiftet har bruttoinntekten i Snillfjord og Frøya økt mye mer enn det som har vært vanlig i Norge. Også Hitra har «høy fart». Men fortsatt ligger alle tre etter.

I denne saken er det snakk om medianinntekten, altså den summen som den midterste personen over 17 år har i bruttoinntekt. Dette gjenspeiler nivået bedre enn gjennomsnittsinntekten, da sistnevnte kan bli sterkt preget av personer med «eventyrinntekter».

I hele Norge er medianinntekten på 380.200 kroner, mens den i Frøya er på 363.200 kroner. Altså 17.000 kroner mindre enn vanlig. I Hitra kommune er midterste bruttoinntekt på 340.600 kroner, som da er nesten 40.000 kroner mindre.

Men det er Snillfjord-inntektene som har hatt aller størst vekst i perioden vi har sett på (siden år 2000 til i dag). Medianinntekten i Snillfjord er på 358.900 kroner. Det er en vekst på 133,4 prosent siden 2000, og den sterkeste veksten blant alle kommuner i tidligere Sør-Trøndelag fylke.

Se hele lista nederst i artikkelen.

Bærum på topp

Tallene stammer fra inntektsåret 2016, og gjelder alle personer fra 18 år og oppover. Tilsvarende opplysninger for 2017 vil ikke være klare før til neste år igjen. Det er Statistisk sentralbyrå som er kilden til tabellene.

Om vi ser på alle de 425 kommunene i Norge, så finner vi, som vanlig, Bærum kommune i Akershus helt på topp. Der er den midterste bruttoinntekten på 455.800 kroner. Dette er da ikke bare lønn, men også kapitalinntekter og øvrige inntekter som trygd. Oppegård og Asker kommuner fra samme fylke fyller opp resten av «pallen» i Norge.

Rangering av kommunene

Så reiser vi til Nordland og Nattfjelldal kommune for å komme til andre enden av tabellen. Her var medianinntekt bare på 294.400 kroner.

Frøya kommune finner vi på 179. plass på denne inntektstoppen i Norge. Hitra er nede som nummer 335 på oversikten.

Den kommunen i gamle Sør-Trøndelag som har de største inntektene, er Malvik – som lander på 404.800 kroner. På andreplass finner vi Klæbu kommune, med akkurat 400.000 kroner. Aller sist i Sør-Trøndelag finner vi Osen kommune, der medianinntekten er på 316.700 kroner.

Dobling av summen

Vi har altså sett nærmere på utviklingen siden år 2000, for å se om det finnes trekk som er verdt å notere. I hele landet har det vært en økning på 88 prosent - men ha da i minne at dette er reell vekst, uten at der målt opp mot prisvekst og inflasjon i samme periode.

Det vi i hvert fall kan slå fast, er at inntektene har en svært ulik utvikling fra landsdel til landsdel, og fra kommune til kommune. Eller hva skal vi si til en vekst på 162 prosent i Utsira kommune i Rogaland? Eller at hele 158 kommuner har mer enn 100 prosent vekst? For ikke å snakke om at Lørenskog i Akershus kommer sist med «bare» 64 prosent økning.

De største økningene finner vi fra Trøndelag og nordover, mens store deler av Østlandet har hatt de minste økningene.

I Frøya kommune har den midterste inntekten økt med hele 123 prosent, viser SSB-tallene. Det er nest beste vekst i fylket. I Hitra kommune har den vokst med drøye 101 prosent, også det godt over «normalen».

I gamle Sør-Trøndelag er det altså Snillfjord kommune som har størst økning, med 133 prosent. Den tregeste utviklingen i Sør-Trøndelag finner vi i Klæbu kommune, der inntektene har økt med knapt 84 prosent siden århundreskiftet. Men der hadde de jo litt fra før. Klæbu har nemlig fortsatt blant de høyeste medianinntektene.

Medianinntekt (brutto) per 01.01.17, personer over 17 år. Sammenlignet med år 2000. Rangert etter best utvikling. Kilde SSB.