To norske selskaper skal eksportere havbruksteknologi til Iran. Avtalen ble undertegnet lørdag med fiskeriminister Per Sandberg (Frp) til stede.

Selskapene AKVA group, som har avdeling på Hitra, og Frøya-selskapet Aqualine skal levere teknisk utstyr til oppdrettsanlegg og merder som gir en produksjonskapasitet på 20.000 tonn, skriver det iranske nyhetsbyrået Tasnim.

Sandberg har den siste uka vært på besøk i Iran, sammen med en stor delegasjon fra havbruksnæringen.

– Jeg tror nok dette har åpnet noen dører, sier han på telefon til NTB.

Han forteller at iranerne sier de trenger både teknologi og forvaltningskunnskap og at det er Norge de ser til for å få dette på plass.

Bankproblemer

Ved siden av å selge Iran teknologi som skal få fart på deres egen sjømatproduksjon, jobbes det også med å få på plass avtaler som åpner for eksport av norsk sjømat.

En utfordring for norske selskaper som vil handle med Iran, er at mange europeiske banker er engstelige for å knytte seg til iranske banker, som inntil i januar var underlagt internasjonale sanksjoner.

– Jeg oppfordrer norske banker, særlig DNB, til å se på løsninger på dette, sier Sandberg.

Ingen betenkeligheter

Fiskeriministeren sier han ikke har noen betenkeligheter for å åpne opp for handel mellom Norge og Iran, et land som kritiseres for brudd på menneskerettighetene, mangel på demokrati og som er involvert i flere konflikter i regionen.

– Jeg har full tiltro til at norske selskaper som inngår kontrakter i Iran, forholder seg til lovverk og etiske regler, sier Sandberg.

Han sier han ikke har tatt opp menneskerettigheter med iranske politikere, men opplyser at han har tatt opp at Iran sløser med ressurser når så mange høyt utdannede kvinner ikke slipper til i samfunnet. (©NTB)