Årets juli bød på mange varme dager, også ytterst i øyrekka. Dag etter dag krøp temperaturen over 20-tallet, og på natta var den så vidt under. Enkelte dager var det ekstra varmt, som denne siste lørdagen i juli. Stekende sol, knapt et vindpust i lufta.

IDYLL: Tobias og Erle fra Trondheim koste seg i det naturlige "bassenget" i Sandvalen på Husøya. På land ligger de voksne og soler seg, og i bakgrunnen kneiser Halten fyr.

"Lufta dirre" sto det ved streken av 25-gradersmerket på temperaturmålet på uthusveggen. Det var flere timer siden sola hadde forlatt denne siden av uthuset, men den blå søylen hadde altså krøpet opp til utrolige 25 grader.

Da var det kanskje ikke så rart at storparten av de som fremdeles ferierte på Halten satte kursen mot moloen, på vestsiden av Husøya, for å ta et bad.

Sandvalen

Hovedøya, Husøya, har ingen flotte sandstrender å by på, men badeplassen i Sandvalen egner seg godt både til bading og til soling. Der ligger et naturskapt lite plaskebasseng for de minste, hvor de også kan ta noen svømmetak ved flo sjø, og havet utenfor moloen for de som er godt svømmedyktige. Også er det glattskurte, flate svaberg hvor det er fint å ligge og slikke sol.

Badeplassen var i ferd med å bli ødelagt for noen år siden, da Sandvalen av enkelte ble brukt til å brenne både gammelt trevirke og annet søppel. Men en plakat med opplysninger om at dette var en badeplass fikk slutt på det. Og for et par år siden ble det gjennomført ryddeaksjon, hvor både bålrester, rustne spiker og glasskår ble fjernet. Og i dag framstår Sandvalen, like ved starten på Husøy-moloen, igjen som et badeeldorado for store og små.

VARMT: Å se den blå søylen gå opp til 25 grader i skyggen, er heller uvanlig på Halten.

Kaldt i sjøen

Det betyr likevel ikke at vannet, eller rettere sagt sjøen, nødvendigvis er varm.

- Det var iskaldt, fastslår Tove Jacobsen fra Hitra, og får medhold fra flere av de andre.

- Trolig ikke mer enn 12 grader, legger en av dem til. For det skal mange, mange dager med sol og ekstrem varme til for å få opp sjøtemperaturen, selv om om målet på husveggen viser aldri så mange grader.