Oddrun og Svein Bogstrand

Alder: 58 og 61

Bor: Uttian

Yrke: Selvstendignæringsdrivende med firmaet Go´mat Frøya. I tillegg er Oddrun fagarbeider i Frøya kommune og jobber i Nesset barnehage.

Familie: på fire. Oddrun og Svein har to døtre.

Aktuell: Ble denne uka utnevnt som «Ambassadører for taus kunnskap».

Ikke en dag uten: Hverandre.

Spiser og drikker: Sjømat med et glass vin eller litt øl til, og akevitt som passer godt til maten.

Reisemål: Vi har en campingvogn med spikertelt på Orkla camping, og stort sett kommer vi oss ikke lenger enn det - for der stortrives vi.

Ser på: Matprogram som Mitt kjøkken ruler og Firestjerners middag.

Lytter til: Forskjellig, men er glad i country og dansemusikk.

Leser: Oppskrifter.

Først viste Svein og Oddrun frem sine kokke-kunnskaper på direktesendt TV. Deretter fikk de en gjev utmerkelse.

Oddrun forteller at hun var så nervøs og spent før sendingen av TV2-programmet God Morgen Norge, at hun lurte ei stund på om det var nervene eller kulda som gjorde at hun skalv sånn.

- Alt gikk heldigvis etter planen. Vi laget ferskfiskball sammen med TV-kokk Wenche Andersen og delte deretter ut smaksprøver til blant annet fiskeriminister Per Sandberg og den kjente kokken Inge Johnsen, under arrangementet “LianDagen” i Trondheim.

Falt fiskballen i smak?

- Ja, de syntes den var nydelig. Fiskeriminsteren nøyde seg ikke med en liten smaksprøve, så han måtte få en hel fiskball på gaffel. Ellers ble det litt kort tid på skjermen, men vi fikk frem det nødvendigste. Hadde vi fått mer tid skulle vi ha skrytt litt mer av Frøya.

F.v: Svein Bogstrand, fiskeriminister Per Sandberg, Oddrun Bogstrand og TV-kokk Wenche Andersen.

Under “LianDagen" fikk dere utmerkelsen “Ambassadører for taus kunnskap". Hva vil taus kunnskap si?

Vi ble veldig overrasket da vi fikk forespørsel om å være ambassadører for taus kunnskap. Det betyr mye for oss å få denne utmerkelsen. Taus kunnskap er ikke noe man kan lese seg til, eller få forklart. Det må læres i praksis i fra noen som kan dette godt. Matkunnskapen vi sitter på, rundt tradisjonell kost i fra Trøndelagskysten , synes vi er viktig å bevare og lære bort. Den tause kunnskapen vår - skal vi nå dele og videreføre til tre personer i fra lokalsamfunnet vårt, før vi sammen deltar på “LianDagen” til neste år.

Under “LianDagen" fikk Oddrun og Svein utmerkelsen “Ambassadører for taus kunnskap" av kokk Inge Johnsen (t.v).

Dere lager tradisjonskost - blant annet hjemmelaget fiskemat. Hvem lager hva?

Go´mat Frøya startet vi for åtte år siden, og firmaet driver vi hjemmefra. Vi har bygd opp et godkjent kjøkken på gården vår og her har vi også utsalg. I fjor ble vi godkjent som fiskemottak, det vil si at vi har lov til å kjøpe fisk direkte i fra fiskerne selv. Det gir oss en enklere tilgang til råvaren. Svein sin spesialitet er fiskematen og fiskesuppa, mens Odddrun står for bacalaoen og for cateringen.

Hvem har lært opp dere?

Vi har lært av generasjonen før oss. Det har lagt grunnlaget. Om oppskriftene har gått i arv? Både ja og nei. Vi startet med oppskriftene til mødrene våre og måten de laget fiskematen på. Med årene har vi prøvd forskjellig med utgangspunkt i dette, også har vi måttet tilpasse oppskriftene til langt større porsjoner.

Dere både bor og jobber sammen. Går det greit?

Vi har vært gift i 27 år, og koser oss i hverandres selskap på kjøkkenet og med hver våre oppgaver. Det er ganske så rolige forhold på kjøkkenet vårt, kan du trygt si.

Vi driver også catering og leverer blant annet mat til alt fra barndåp til minnesamvær, bursdager og bryllup, og til ulike firma. Vi har de siste seks årene hatt ansvaret for all matservering under Frøyafestivalen og i løpet av festivalen serverer vi flere tusen porsjoner. Gøy er det å høre at de besøkende er fornøyde med maten. Også de norske og internasjonale artistene har gitt uttrykk for det. Det hender at vi går tom for enkelte retter underveis. Åge Aleksandersen kunne fortelle at det var én skuffelse med Frøyafestivalen i fjor - og det var at det var tomt for lapskausen vår. Carola har også skrytt av den, så det er artig å høre.

Det høres stadig lovord om maten til Go´mat Frøya. Hva er hemmeligheten deres?

Vår tradisjonelle mat er laget fra bunnen av. Vi bruker ingen kunstige tilsetningsstoffer og passer på at råvarene vi bruker holder høy kvalitet. Vi legger sjela vår i det vi gjør, og lager mat med kjærlighet.