Ramnäs Bruk i Västmanland, sentralt i det svenske innlandet, har sikret seg kontrakten for forankringssystemer for SalMars nye oppdrettsrigg “Ocean Farm 1”. Kontrakten beløper seg til 28 millioner svenske kroner for kjetting og tilbehør, skriver iLaks.no

– Dette er et viktig skritt for fiskeoppdrettsindustrien, og Ramnäs Bruk er svært stolt av å være en betydningsfull aktør i denne utviklingen. Ramnäs Bruk har sammen med andre aktører fra olje- og gassindustrien bidratt med sin kunnskap og lange erfaring, skriver selskapet i en pressemelding.

Pilotprosjekt

I samarbeid konstrueres et pålitelig forankringssystem til pilotprosjektet Ocean Farm 1, som bygges i fullskala og vil plasseres offshore i Frohavet i Midt-Norge. Fiskeoppdrettsanlegget er planlagt å være ferdig innen andre halvdel av 2017.

Forankringskjetting fra Ramnäs Bruk blir benyttet i forankringssystemet med åtte punkter til å feste den delvis nedsenkbare konstruksjonen til havbunnen. Fiskeoppdrettsriggen er 68 meter høy, har en diameter på 110 meter og et volum på 250 000 kubikkmeter. Den permanent forankrede, delvis nedsenkbare konstruksjonen har gunstige bevegelsesegenskaper som er basert på anerkjent teknologi og utviklet for optimal fiskeoppdrett.

Vil bygge flere

Ocean Farm 1 blir den første av sitt slag i verden. Det nedsenkede anlegget har et generisk design. Det betyr at designet og de operative erfaringene fra prosjektet kan brukes om igjen. Målet er å kunne starte industriell produksjon av denne typen offshore fiskeoppdrettsanlegg.

– Dette gir Ramnäs Bruk en flott mulighet som kjettingprodusent til å være en del av neste generasjons fiskeoppdrettsanlegg. Vi vil med dette ta med oss kunnskapen og den lange erfaringen vår inn i et nytt, spennende marked, sier Magnus Westher, administrerende direktør ved Ramnäs Bruk.

Ramnäs Bruk er en ledende produsent av ankerkjettinger til bruk i utfordrende forankringssystemer i offshoreindustrien. Ramnäs Bruk har mer enn 50 års erfaring fra arbeid i offshoresektoren, og har produsert kjettinger siden 1876 i Ramnäs i Sverige.