Tirsdag kveld denne uka stod mange spente, trippende foreldre og ventet på Fillan busstasjon.

Bussen de venter på hadde med seg elevene fra 10. klasse, som har vært på skoletur i Polen og Tyskland med «de hvite bussene».

Kielferga var best

Lokalavisa får en prat med fire av elevene som forteller om en spennende og innholdsrik tur.

– Det har gått så utrolig fort, og hjemturen gikk fort. Deilig å være heime igjen da. Det er bra borte, men hjemme er best, forteller Alex Hjertås.

De forteller at turen var veldig lærerik, og at det var veldig spesielt å besøke konsentrasjonsleirene.

Men, da de får spørsmål om hva som var det artigste på turen er de fire enstemmige:

– Kielferga!

– Det var så mye å gjøre der, vi ble kjent med masse nye folk. Og så møtte vi en kjendis som het Petter (Noreng, journ.anm.). Vi hadde det jo artig da, forteller Alex og Alex.

Mille Akseth er enig med gutta.

– Ja, det var veldig sosialt på ferga, det ble en veldig fin start og slutt på turen, smiler Mille.

Hele gjengen samlet. Foto: Sølvi T J Næss

Reisebrev

Alex Soboniak og Alex Hjertås har skrevet reisebrev fra de siste fire dagene av turen:

Søndag 29.10:

Vi våknet klokken 07:00, spiste en god frokost, og satte oss inn i bussen for å dra til Sachsenhausen, en konsentrasjonsleir i Berlin. Da vi kom til dit fikk vi omvisning av vår reiseleder Solveig, og vi fikk se hvordan jødene levde, og hvilke grusomme ting de var utsatt for mens de var fanget av tyskerne. Etter omvisningen la vi en rød rose ned på bakken for alle de som døde i Sachsenhausen.

Da vi var ferdig med omvisningen av Sachsenhausen, gikk vi til en restaurant og spiste der. Etter at vi var ferdigspist, kjørte vi tilbake til hotellet vårt i Berlin, og hadde mye fritid. Klokken 17:00 kjørte vi til en kinesisk restaurant. Maten var god, og alle var fornøyde da vi gikk ut. Etter det så hadde vi fritid, og vi sovnet kjapt siden vi måtte stå opp tidlig neste dag.

Mandag 30.10:

Vi våknet klokken 06:00, og begynte å kjøre til Kiel, for å ta fergen tilbake til Oslo. Vi ankom klokken 12:00, og fergen gikk klokken 14:00, så vi hadde god tid. På fergen så hadde vi det artig, vi kjøpte ting, slappet av på rommet, møtte nye folk, blant annet Petter, og var rett og slett sosiale. Vi spiste en god kveldsmat på fergen og la oss litt etter midnatt.

Tirsdag 31.10:

Vi våknet klokken 08:00 spiste en god frokost, og klokken 10:00 var vi framme i Oslo. På veien tilbake til Fillan så hadde vi det artig på bussen, og etter 4 timer med konstant kjøring, stoppet vi på Dovre for å spise pizza. Etter folk var mette av pizzaen så forsatte turen hjemover, og vi stoppet for aller siste gang på Bårdshaug på Orkanger. Når vi ankom Fillan så var folk glade for å se sine nærmeste igjen, og vi tok et felles bilde med gule t-skjorter.