I løpet av de aller nærmeste dagene lanserer lokalavisa Hitra-Frøya Valgportalen, hvor vi samler alt som har med lokalvalget i øyregionen å gjøre. Valgportalen blir en innholdsrik miks av innsendte leserinnlegg og pressemeldinger fra lokalpolitikere og meninger fra menigmann samt redaksjonens egenproduserte valgsaker. Portalen kommer også til å inneholde meningsmålinger, oversikt over kandidatene og lokalpartienes valgprogrammer, pluss annen nyttig informasjon og lenker til andre kilder om kommune- og fylkestingsvalget.

- I valgkampen og politikken forøvrig, er det viktig at velgerne lett kan orientere seg i politikernes meninger. Og for politikerne er det viktig å ha en kanal som når velgerne. Valgportalen til Hitra-Frøya skal dekke disse behovene. Her kan leserne få total-oversikten, men også filtrere innholdet etter egne ønsker, sier ansvarlig redaktør Bjørn L. Rønningen.

Leserne kan filtrere innholdet etter egne ønsker

Valgportalen vil være godt synlig på fronten av hitra-froya.no i ukene fram mot valget. Rent visuelt skal portalen framstå som en talerstol preget av tydelige utsagn og meninger, samt at avisa her også samler redaksjonens egenproduserte valgstoff. De to stoff-typene blir adskilt. Leserne kan filtrere innholdet etter egne ønsker, så som på kommuner, partier og type innhold.

- Avisa bygger et mikrofonstativ?

- Ja, det kan du forsåvidt si. For på talerstolen vil ikke redaksjonen drive noen form for utvelgelse, så fremt innleggs-forfatteren holder seg innenfor norsk lov. Her skal alle stemmer fram. Men vi skal i tillegg selvsagt drive kritisk journalistikk på politikken og dens konsekvenser, svarer Rønningen.

Han presiserer at lokalt produserte leserbrev forsatt skal få en fremtredende plass også i lokalavisas papirutgave, men legger til at redaksjonen også har et behov for å ha en ekstra plass til å presentere leserbrev og valgkamp-utspill.

Store mengder

- Pressemeldinger og andre ikke redaksjonelt behandlede valgkamputspill kan gjerne være interessant stoff, men erfaringsvis kommer dette i så store mengder de nærmeste ukene at vi får vanskelig for å "ta unna" dette redaksjonelt. Når vi nå i mindre grad slipper å ettergå partienes pressemeldinger og kan kalle en spade for en spade - altså et leserinnlegg - kan vi frigjøre tid til å drive vår egen journalistikk på kommunevalget, sier Rønningen.

Redaktøren sier at det i ei tid med aktive og gode kampanje-apparat i partiene, er viktigere enn noengang å tydeliggjøre hva som er innsendt fra politikerne selv og hva som er innhold journalister har laget ut fra redaksjonelle vurderinger.

- Vi ser for mange eksempler rundt omkring på at dette flyter sammen, sier Rønningen.

Meningsbrytninger

Lokalavisas redaktør poengterer at det er en viktig del av avisas oppgave å bidra til meningsbrytinger i lokalsamfunnet, og håper Valgportalen vil bidra positivt i så måte.

- Uten at meningene har et torg å ropes ut på, blir det ikke så mange og gode meningbrytninger. Derfor valgportalen. Så håper vi at talerstolen ikke bare blir dominert av politikerne, men også av andre som har meninger og/eller vil stille politikerne spørsmål eller komme med innspill, sier han.

Den som har noe på hjertet, oppfordres til å sende inn sine innspill og meninger på epost til post@hitra-froya.no.

Ideen og programvaren til Valgportalen er utviklet i Hitra-Frøya, og er allerede kjøpt av flere andre lokalaviser. Lanseringa av valgportalen markerer starten på valgkamp-dekninga fra lokalavisa Hitra-Frøyas side.

- I ukene framover kommer vi til å ha valgstoff både på nett og i papir, og vi håper på mange interessante debatter. Snarlig trykkes også to valgaviser (en for hver av øyene) i et annonsesamarbeid mellom kommunene, partiene og lokalavisa, sier redaktøren.