Lars gikk i land og Trond tok over som båtfører i Fillan. De første formiddagstimene ble brukt til å lage reportasje i Gammel-Fillan, før vi tok løs og tok turen rundt Fjellværøya og inn Knarrlagsundet.

Undertegnende slakket ned for en niseflokk rett før Knarrlagsundet, men fikk beskjed fra de som allerede hadde vært ombord i to dager at de hadde filmet nok nise fra før. La til på gjestebrygga ved Knarren, hvor Olaus Selvaag møtte oss. Den pensjonerte politimannen forsker i lokalhistorie, og hadde litt å fortelle til video-teamet.

I mens gikk Trond en tur rundt for å prate med andre folk. Møtte blant annet den pensjonerte sjømannen Sivert Røtvik, som hver dag tar turen ned til kaia for å se på folkelivet. Snakket med Hemnes eneste yrkesfisker, Arne Strand, som ligger i Knarrlagsundet når han driver seifiske i området. Tok også en tur innom Byggtorget, hvor daglig leder Vidar Bjørstad regnet ut hvor mange kilometer terrasseplank han selger til områdets mange hyttefolk i løpet av en sesong.

Petter Selvaag Solbakken (6) og søskenbarnet Emilie Selvaag Lysholm (12) viste meg den flotte utsikten fra gammelskolen, hvor de holder hus for øyeblikket. Etter en bacalao-lunsj på Knarren, og en liten prat med krovert Frank Meland, satte vi turen mot Frøya. Bestemte oss for å svinge innom Inntian, den fraflyttede øya som hver sommer fylles opp av feriefolk.

Tyve minutter etter at vi forlot Knarrlagsundet, la vi til ved Stølan, ei pitoresk hyttegrend på østsida av Inntian. Der møtte vi blant andre Johanna Johansen på 88 år, som kunne fortelle meg at "vi er da i slekt, vi. Hun ferierer hver sommer i sin tidligere heim på Inntian. Hilse så på to tremenninger jeg aldri har hilst på før: sønnene hennes Otto og Tore Johansen.

Vi møtte så en gjeng som nettopp var ferdige med å bade. - Så synd, sa vi. Hadde jo vært fint med noen badebilder fra en slik finværsdag. Thea Kristoffersen (10 år) tok hintet, og hoppet uti på nytt. Fikk så servert brus på verandaen til Bjørg Larsen og Rolf Broholm. Bjørg spør om jeg husker sist jeg var der og laget reportasje. Joda, det var i forbindelse med at de hadde invitert hele Inntian til sommerfest på låven sin, for kanskje 12 år siden. Tradisjonen ble ikke videreført: etter reportasjen i lokalavisa var det så mange som ville komme på den neste festen at de ikke turde slippe alle opp på låven.

Etter Inntian dro vi til Hammarvika, hvor vi gjorde litt filming med tanke på en reportasje om utviklingen av dette industristedet. La oss til ro i Hammarvikbukta, og før vi tok kvelden slo vi av en prat med Leif og Randi Anglevik, somsammen med barnebarnet Sebastian, nøt den første skikkelige finværsdagen med koking av krabbe ved naustet sitt.

I morgen tidlig (torsdag) har vi satt av noen timer til flere reportasjer på Hammarvika, før vi legger kursen nordover retning Mausund. Holder vi tidstabellen, stopper vi gjerne opp på vei utover, hvis du vil møte oss, og har noe å fortelle eller vise fram.