Onsdag 17. september holdes en støttemarkering for innbyggerne i Gaza i Meierisalen på Fillan. Bak arrangementet står Norsk Folkehjelp Hitra og Frøya, og organisasjonen håper på fullt hus.

Flere øyværinger bidrar under støttemarkeringa med ulike musikkinnslag, dikt, foredrag, utstilling, internasjonal mat og appeller. På scenen står artister fra begge øyene, blant dem Ingolf Jektvik, Gerard Rooker og Gabriella Lukassen, Project Atom Nova, Hitterklang og Krzysztof Zboralski.

- Jeg gleder meg over alle positive tilbakemeldinger på initiativet og alle som stiller opp, og jeg ser fram til arrangementet. Det er flott å se at både hitter– og frøyværinger viser engasjement for det palestinske folket, sier Miriam Aclima Baglund, leder i Norsk Folkehjelp Hitra og Frøya.

- Befriende å kjenne at man kan gjøre noe

- Når media skriver om situasjonen for sivilbefolkningen på Gaza får jeg en følelse av oppgitthet og hjelpeløshet. Det er befriende å kjenne at man kan gjøre noe. Det blir en kveld der man kan uttrykke sin støtte til medmennesker i en vanskelig situasjon. Det jeg også ser frem til er å få en faglig oppdatering av hvordan situasjonen er. Hans Olav Brendberg deler noe av sine kunnskaper om temaet, forteller hun.

I tillegg til innslag fra scenen, blir det internasjonal mat som representerer noen av de mange nasjonalitetene på Hitra og Frøya.

- Det tror jeg blir en flott og variert smaksopplevelse og folk vil kose seg på støttemarkeringen. Vi er allerede i gang med innsamlingen og vi håper at næring og politiske miljøer på Hitra og Frøya støtter vår sak, sier Baglund.

Støttegruppen vil også ha en liten utstilling med håndarbeid og bruksgjenstander fra Gaza på markeringsdagen. Blant annet så er det broderte løpere fra Palestina som ungdommer har brodert for salg.

Enormt behov for nødhjelp

Etter sommerens bombing av Gaza er det et enormt behov for nødhjelp, opplyser Norsk Folkehjelp.

- Det er nå inngått en våpenhvileavtale og det er mulig å få inn hjelp til et hardt presset folk. Over 2.000 palestinere er drept siden starten av krigføringen i juli. I tillegg til at krigen har resultert i tap av menneskeliv og fysiske skader, er et helt folk traumatisert. Dette har spesielt gått hardt ut over barn og unge. Bygninger og infrastruktur er bombet i stykker. Det er derfor et stort behov for hjelp på mange plan, opplyser Norsk Folkehjelp, som har gjenopptatt samarbeidet med lokale palestinske organisasjoner for å nå ut til flest mulig.

Lokal innsamlingsaksjon

Innsamlingsaksjonen har startet og ligger på Norsk Folkehjelps nettsider. Her kan alle øyværinger, privatpersoner, bedrifter og organisasjoner som vil støtte aksjonen gå inn å bidra med sine støttebeløp.

- Se etter innsamlingsaksjonen” Hitra og Frøya støtter Gaza”. Under støttemarkeringen i Meierisalen vil det være satt fram innsamlingsbøsser som kan benyttes i løpet av kulturkvelden. Alle øyværinger som ønsker å støtte det palestinske folk er invitert til å markere sin solidaritet denne kvelden, skriver Norsk Folkehjelp i invitasjonen.