Elevene ved Nabeita oppvekstsenter har tre spennende dager framfor seg, førstkommende mandag, tirsdag og onsdag, når det for aller første gang skal arrangeres Laksefestivalen ved skolen.

- Mye henger sammen med laksen

Under Laksefestivalen skal elevene lære alt som har med laks å gjøre. De får et innblikk i det som skjer av næringsvirksomhet på Frøya og de blir kjent med lokalsamfunnet sitt, forteller lærerne Rune Hoff og Lise Måsøval.

Eleven Gils Rooker tror de har noen spennende dager i vente. - Det er mye som henger sammen med laksen her på Frøya. Jeg tror jeg kommer til å lære mye nytt under Laksefestivalen.

Laksens ringvirkinger i nærmiljøet

- Dette er vår mulighet til å gi elevene andre opplevelser utenom klasserommet, derfor er vi i gang med dette prosjektet forteller lærerne.

- For mange av barna er mye av dette med havbruksnæringen skjult. Kanskje har de foreldre som jobber innen næringa, men de klarer ikke helt å se for seg bredden av det som foregår her i regionen. Så nå får de se med egne øyne og lære hvordan alt henger sammen, legger Lise til.

Bedriftsbesøk

Under Laksefestivalen blir det forskjellige bedriftsbesøk.

- Vi skal besøke Bewi, Havbrukstjenesten, Aqualine og Frøya Transportsenter.

Det planlegges også omvisning hos Salmar, og Eidsvaag kommer til å stille med fôrbåt som elevene skal få komme ombord i.

- Vi skal til Måsøval og besøke oppdrettsanlegg, i tillegg kommer Måsøval hit til skolen og med seg har de en simulator, såkalte oculusbriller, som ungene skal få prøve og de vil gi elevene et innblikk i laksens liv.

Langsiktig rekruttering

Frøya videregående skole bidrar også stort under Laksefestivalen.

- Lærer Ola Vie kommer med et biologiopplegg og elevene ved kokkelinja skal holde kokkekurs for barna. Skolebåten "Fru Inger" skal ta med ungene ut på fisketur.

- De ser vel på dette som en langsiktig rekruttering hvor de får vist ungene hvilke ulike yrkesvalg som finnes på Frøya.

Laksefesten skal inkludere flere fag, blant annet kunst- og håndtverk. Allerede har det kommet opp noen laks på veggene, etter hvert skal det bli til en hel laksestim.
Elevene ved Nabeita skole gleder seg til de skal ut på fisketur med den videregående skolen og båten Fru Inger.