Regjeringa gir 1,2 millioner kroner til fire sør-trønderske kommuner med såkalte vekst-utfordringer. Inkludert i disse er Frøya kommune.

Det er lokalpartiene av regjeringspartiene Fremskrittspartiet og Høyre som forteller dette til lokalavisa Hitra-Frøya nå onsdag. I tillegg til Frøya får ifølge Martin Nilsen (H) Skaun, Trondheim, Malvik også pengestøtte fra Staten for å takle veksten.

- Dette er en gladmelding til Frøyasamfunnet. Dette er tilskuddsmidler til kommuner med vekstutfordringer som følge av sterk befolkningsvekst og ekspansivt næringsliv, forteller Nilsen, toppkandidat for Frøya Høyre til valget og sittende varaordfører.

Både Nilsen og Frps toppkandidat Aleksander Sørgen poengterer at det må få bli opp til det nye kommunestyret på Frøya hvordan pengene skal brukes, selv om de selv har klare tanker om hva de 1,2 millionene i frie penger bør brukes til.

ALT OM LOKALVALGET: Sjekk lokalavisas valgportal

- Det er to ting som vi rent umuiddelbart mener pengene bør brukes til, og det er norskopplæring samt gründervirksomhet og nyskaping, sier Nilsen og Søreng.

- Det er for eksempel innen norskopplæring vi ser at vi har et behov. Frøya kommune er ikke flink nok til å legge tilrette for norskopplæring, det skjer mye ute i bedriftene. Å lære seg språket er viktig for å kunne sette seg godt inn i lokalsamfunnet, sier Søreng.

Nilsen sier hans parti vil gå inn for å bidra til at pengene støtter opp under videreutvikling av næringslivet på Frøya slik at det ikke blir så ensidig rettet mot havbruk.

Aleksander Søreng i Frøya Frp (t.h.) og Martin Nilsen i Frøya Høyre gleder seg over meldingen fra regjeringa.

- Analyser forteller at vi er ganske ensrettet og derfor sårbare i næringsveien her. For åMest sannsynlig kan dette skje innenfor blå sektor, som fiskeri og havbruk, og da syns vi det er naturlig å tenke øyrekka, sier Nilsen og Søreng.

Lokalpolitikerne sier det ikke er gitt frister fra regjeringa om når pengene må være tatt i bruk.

- Trøndersk kystkompetanse har nettopp fått 1,5 millioner kroner over tre år også, så det er veldig mye positivt som skjer og som regjeringa nå gjør for kommuner i vår region. Regjeringa leverer, mener Nilsen og Søreng.

Usikker på hva du skal stemme? Test dine meninger på Valgomaten