Lerøy Seafood melder om et resultat etter skatt på 370,06 millioner kroner i 3. kvartal 2016, mot 228,32 millioner kroner i samme periode året før.

- Lerøy Seafood Group oppnår  den høyeste omsetning og det høyeste driftsresultat per tredje kvartal i konsernets historie, sier konsernleder Henning Beltestad i en kommentar til rapporten. - Det er vi selvsagt meget fornøyd med. Kvartalet har også vært preget av biologiske utfordringer, lavere snittvekter enn forventet og høyere kostnader enn normalt, sier han videre.

Konsernet venter vesentlig bedre resultat i fjerde kvartal 2016.

Rekorden er likevel lavere enn det markedsanalytikerne så for seg i forkant.

Svakt

– Lerøy Seafood Group (LSG) leverer et svakt kvartal – godt under både SB1M og markedets forventninger. Operasjonell EBIT utgjorde 481 millioner kroner, langt unna vårt anslag på 659 millioner kroner (konsensus rundt 670 millioner kroner). Kanskje ingen stor overraskelse, men de svake resultatene kan forklares med store biologiske problemer i region Midt, skriver iLaks.no om Sparebank1 Markets’ analytiker Tore A. Tønseths kommentar til Lerøy-tallene.

– Vi har ventet svake tall, men dette var verre enn fryktet. Vi vil sannsynligvis se en større korreksjon i LSG-aksjen i dag, men på den positive siden vil dette sannsynligvis være en kjøpsmulighet. Vi har unngått LSG i noen måneder nå, selskapet har ikke vært en av våre toppvalg, da vi har vært usikre på nivået av de biologiske problemene sett i regionen. Nå er tallene ute i markedet, og svak biologi vil bli diskontert inn i aksjekursen, bemerker Tønseth.

Massive utfordringer

Nordea Markets’ analytiker Kolbjørn Giskeødegård påpeker at driftsresultatet er 35 prosent lavere enn forventet.

– Samlet EBIT på 15,2 kroner per kilo i et kvartal hvor lakseprisen (spot) var 60 kroner. Høy kontraktsandel (44 prosent) er en årsak til dette, men den viktigste grunnen er knyttet til massive utfordringer med lakselus i Midt-Norge (leverer 7,98 kroner i EBIT per kilo).

– Vi hadde mistanke om Q3 ville bli svakt, men dette var overraskende svakt, skriver Giskeødegård i et kundenotat før børsåpning torsdag.