Brygga på Kvenvær byr på en hyggelig kafékveld med musikk av Arne Gabrielsen og koret Carpe Diem, deilige ukrainske retter og hjelp til ukrainske barn, lørdag 29. april.

Ideen til arrangementet kom spontant da Tobias Müller, kokk på restauranten i Kvenvær, møtte jentene fra Ukraina. De hadde nylig fått innvilget kollektiv beskyttelse i Norge og bor nå på flyktningmottaket Storm Brygghus.

Innledningsvis snakket de om en kulturell utveksling av kulinariske tradisjoner. Tobias foreslo at de skulle lage noe ukrainsk sammen, siden han kjenner litt til det ukrainske kjøkkenet. Jentene elsker å lage mat, så de ble raskt enige om det.

Førstkommende lørdag serveres det ukrainske retter her ved restauranten Brygga på Kvenvær. Foto: HF arkivbilde

Donerer inntektene til veldedig barneorganisasjon

– Vi ble uventet og positivt overrasket da vi først besøkte kafeen og så hvor vennlige og fordomsfrie menneskene her er. De er så nysgjerrige og positive. Selvfølgelig vil vi gjerne introdusere alle for våre tradisjonelle retter og vi vile gjerne snakke med dem igjen, sier Olena Zhulaieva og Daryna Yerasova.

De fortsetter:

– Nå, under krigen, er all offentlig oppmerksomhet rettet mot behovene og hjelpen til militæret, soldatene som forsvarer Ukrainas frihet og uavhengighet. Alle gjør store anstrengelser for å få til en rask seier. Og vi vet og setter pris på hvordan det norske samfunnet er direkte involvert i dette. Men det er ikke bare hæren som trenger vår hjelp og støtte. Det er vår fremtid - våre barn - som trenger det. Inntektene fra Brygga Restaurant-kampanjen vil bli brukt til å støtte dem. Vi planlegger å donere inntektene til Bright Kids Charity, en veldedig organisasjon som en av Arnes kolleger tidligere har jobbet med, forteller damene.

– Vi vet hvordan det er å være borte hjemmefra

– Vi har lenge hatt lyst til å gjøre noe for og med flyktningene fra Ukraina, noe der de bare kan ha det hyggelig, sier idéens opphavsmann, Tobias Müller.

- Hva bringer folk mer sammen enn å lage mat sammen? Spesielt hvis det i tillegg tjener et godt formål, så må vi bare gjøre det. Teamet på Brygga har alltid vært veldig internasjonalt og vet hvordan det er å være borte hjemmefra. Hvor verdifulle de små tingene som minner deg om hjemme er. Og for å være helt ærlig, så elsker jeg bare dumplings, sier kokken.

– Kanskje dette initiativet ikke blir det eneste, og i fremtiden vil vi kunne delta i andre fellesprosjekter, legger Olena til.

Idéens opphavsmann, kokken Tobias Müller, forteller at de lenge har hatt lyst til å gjøre noe for og i lag med flyktningene fra Ukraina. Foto: Privay

Mange savnede, skadde og drepte barn

Ifølge offisielle ukrainske tall er 381 barn meldt savnet i Ukraina siden starten av den omfattende invasjonen. Mer enn 16 000 barn har blitt deportert av russerne, og 308 har blitt returnert. Dette er tall som FNs menneskerettighetsråd ikke kan bekrefte.

Siden begynnelsen av invasjonen har 10 230 gutter og jenter blitt funnet, ifølge ukrainske politimyndigheter. 464 barn blitt drept og 931 andre såret, melder ukrainske myndigheter, men de opplyser selv på sine nettsider at det er umulig å fastslå det nøyaktige antallet skadde barn på grunn av krigen.