Ernesta Saldukaite, skulle bare ut på en fartsfylt tur med den nye ribben til Ansnes Brygger, sammen med kjæresten, broren og fire venner fra Litauen.

Fløy opp i været

Da de var på vei tilbake fra turen i stor fart, filmer Ernesta fra forrest i båten med mobiltelefonen sin. Så går det plutselig det galt.

- Farten var for høy, og plutselig fløy fem personer opp i været og havnet i vannet. Vi overlevde, men kanskje jeg kan si at vi er født på ny. Takk Gud for at vi er i live, sier Ernesta.

Båtføreren hadde også havnet i vannet. Selv var hun heldig og holdt seg i båten, sammen med en av de andre passasjerene. Hun har nå stoppet å filme, og tar bilder av de som er i vannet i stedet.

Dro til sykehuset med smerter

De fire som havnet i vannet hadde flytedrakter og vester, og kom seg opp i båten igjen. Men de hadde fått seg en kraftig trøkk etter møtet med vannet.

- På grunn av sjokket og det kalde vannet kjente vi ingen smerter med en gang. Det var bare en god følelse da vi endelig kom oss opp av vannet igjen. Men da vi kom hjem til Frøya hadde vi smerter i kroppen. En hadde smerter i nakken, en jente har smerter i ryggen. En annen hadde vondt i hodet. Jeg hadde vondt i hodet og i en fot. Og alle hadde blåmerker over hele kroppen. Senere på kvelden bestemte vi oss for å dra til sykehuset i Orkanger for å få behandling og medisiner, forteller Ernesta.

- Vi skjønner egentlig ikke hvordan det hele skjedde. Båtføreren sa at det var tekniske problemer med motoren. Men vi skulle gjerne vite hva som skjedde, sier hun.

Ola Skjåk Bræk bekrefter historien til Ernesta, og forteller hva som sannsynligvis skjedde.

Fikk sleng og bråstoppet

- Båten var utenfor Skjællandet, på vei tilbake til Ansnes i marsfart ca 40 knop. Været var fint, men det var litt tung sjø. Sannsynligvis har bakenden på båten kommet ut av sjøen langs en dønning slik at propellen mistet taket. Da fikk båten en sleng slik at den traff vannet sideveis, og båten fikk en bråstopp. Båtføreren ble kastet ut av båten samtidig som fire av passasjerene, og han dro med seg nødstoppen som kuttet motoren, forteller Skjåk Bræk, som fikk melding om hendelsen fra båtføreren etter at de hadde kommet seg om bord i båten igjen.

- Vi sto på brygga og tok imot dem med varme pledd og hånduker. De var kalde, og noen av jentene var lettere sjokkskadet. Vi tok dem med inn slik at de fikk varmet seg og dusjet. Vi tilbød dem å sitte i jaccusien som noen av passasjerene benyttet seg av. Under hele tiden etter de kom på kai, var vi tilstede for samtaler og omsorg, forteller han.

Vil følge opp passasjerene

Det var først senere at han ble klar over at de var skadet.

- Det var ingenting som tilsa at de var skadet. Men da vi dagen etter fikk vite at de hadde vært til legevakt med hjernerystelse, har vi vært i løpende kontakt med kontaktperson. Vi varslet også politiet som har loggført hendelsen. Under hele hendelsesforløpet har vi skrevet avviksrapport og tiltak i henhold til vår beredskapsplan. Båten er også tatt på land for å bli kontrollert for eventuelle tekniske feil. Det var beklagelig at det skjedde og slikt skal ikke skje. Vi fortsetter å følge de involverte nært i tiden fremover, sier Skjåk Bræk.