Frida Slørdal(11) ble nektet å ta bussen, og måtte stå igjen og se hennes fire søsken forlate henne, da hun skulle hjem fra skolen i Fillan tirsdag denne uken.

- Hun hadde ødelagt busskortet sitt, men sjåføren ville ikke la henne bli med, selv om han hadde kjørt henne til skolen i fem år. Hun hadde også med seg fire søsken, og flere søskenbarn, men det hjalp ikke. De var rimelig fortvilet der de sto, forteller mamma Monica Glørstad.

Hjalp ikke med underskrift fra rektor

Selv om en bussvakt forbarmet seg over lille Frida, nektet bussjåføren å ta henne med hjem til Tranvikan.

- Hun er for gammel til å følges av bussvakt, men heldigvis var det en bussvakt som hjalp henne. Først ble bussvakta med og fortalte bussjåføren at Frida hadde rett til å bli med bussen. Men sjåføren nektet fremdeles å ta henne med. Så ble Frida med bussvakta, som ville hjelpe henne med å hente et lånekort på skolen. Men det var det tomt for, så bussvakta ordnet med en underskrift fra skolen som bevis på at hun kunne reise med bussen. Men sjåføren sto på sitt, forteller hun.

Det endte med at bussen kjørte avgårde med søsknene til Frida, som sto igjen sammen med bussvakta.

- Redningen var at bussvakta var så snill å ta vare på henne til vi kunne hente henne. Hadde hun stått igjen alene tror jeg hun ville blitt veldig redd. Hun hadde heller ikke telefon, slik at hun kunne varsle oss, forteller Glørstad.

Bussvakta: - Opplevde situasjonen som urimelig

- Det er bare å bekrefte historien. Jeg var med, og jeg opplevde situasjonen som urimelig. Skoleskyss er en situasjon som i utgangspunktet føles utrygg for de minste elevene våre. Og det blir ikke bedre å oppleve å ikke få bli med bussen. forteller lærer Torbjørg Skatvold, som var bussvakt denne dagen.

- Jeg var med henne og prøvde å argumentere for at hun skulle få bli med, men fikk beskjed fra sjåføren om at jeg måtte gå tilbake til skolen og hente et busskort som skolen har til utlån. Men det var utlånt til andre elever allerede. Da fikk jeg en skriftlig bekreftelse fra rektor på at ungen har vedtak på rett til skoleskyss. Men bussjåføren mente det ikke var godt nok, og nektet jenta å ta bussen, forteller Skatvold.

- Klar beskjed

Lokalavisa har vært i kontakt med leder for Boreal buss Fillan, Trond Ole Faxvaag.

Han sier han ikke kan uttale seg om saken, og henviser til Eirik Rambech-Knoff, daglig leder Boreal Transport Midt-Norge AS.

Rambech-Knoff sier at bussjåføren bare gjorde det sjåførene har fått klar beskjed om fra oppdragsgiver Atb.

- Det hun kom tilbake til bussen med var en beskjed på en postit-lappe. Vi har klar beskjed fra Atb at det skal vises busskort. Skolene er også godt informert om dette, senest i et møte i februar. Skolene skal ha lånekort til de elevene som har glemt eller mistet kortene sine, så her må skolen også ta et ansvar. Sjåføren gjorde bare det han er klart pålagt å gjøre.

- Kan de ikke utøve skjønn når slike situasjoner oppstår.

- Ja, det utøves alltid skjønn. Det kan skje at .f.eks førsteklassinger har glemt kortet på vei til skolen. Da blir de tatt med. Men dette var ikke en slik situasjon, svarer Rambech-Knoff i Boreal.