I fjor reiste 36 personer til Halten i påska. En av dem var Lars Helge Stølen, som bor i Sande i Vestfold. Også kommende påske tenkte han å tilbringe i «Rådstua», som besteforeldre bygde på Halten, sammen med sin 80 år gamle mor, Nann, som til daglig bor i Hemne kommune. Nå er han skuffet over at AtB ikke vil frakte dem dit.

- Det er alltid like spennende å se resultatet av værets herjinger i løpet av vinteren. Derfor skulle jeg gjerne kommet meg utover i påska. Nå har jeg ikke vært på Halten siden den siste helga i august, da AtB også kuttet ut høstturen vi har hatt i mange år, sier Lars Helge Stølen.

Ustabilt vårvær

- Det er både trist og skuffende at AtB ikke vil forlenge ruta de har til Sørburøya, og gå til Halten med oss som ønsker det. Blir det sånn at alle som skal til Halten må ha egen båt for å komme seg dit? spør han.

For Stølen har egen båt, og kjører fra Hemne og utover om sommeren. Men han synes været så tidlig på våren er for ustabilt til at han vil kjøre utover på egen hånd. Og han ville i alle fall ikke hatt med sin 80 år gamle mor i egen båt over store, åpne havstrekninger.

En ond spiral

Lars Helge Stølen mener også at AtB kom inn i en ond spiral, hvor de satte opp ruter de færreste var tjent med, for så å ville ta bort rutene fordi så få reiste.

- I fjor var det håpløst å reise fra Frøya til Halten på tirsdager. Båten gikk så tidlig at man enten måtte overnatte på Frøya først, eller kjøre bil om natta for å rekke båten. Derfor var det også knapt rundreisende fra andre steder enn Frøya. Det gikk ikke an å reise fra for eksempel Trondheim og utover samme dag. Heldigvis ser det ut til at det blir bedre tirsdagsruter i år, sier han.

Bedre service med Fosen

Han mener AtB er tjent med å holde liv i trafikken til Halten, og trekker fram et eksempel på hvor god service han fikk i påska for to år siden, da Fosen-Namsos hadde ansvaret for kjøringen utover.

- Jeg skulle reise til Halten onsdag før påske, men på grunn av en stygg ulykke i Åstfjorden ble veien stengt i lang tid, og jeg kom for seint til båten. Neste dag kjørte Fosen utover med meg som eneste Halten-passasjer. Fosen-Namsos tok mer ansvar for passasjerene enn det AtB gjør, sier Lars Helge Stølen.

Ferrbainna AtB

En som bruker sterkere ord enn Stølen i beskrivelsen av AtB sitt vedtak om å kutte Halten-turer i år, er Jan Georg Olsen. Han er bosatt på Inderøya i Nord-Trøndelag, men har tilbragt feriene på Halten i snart 60 år. Med unntak av tre-fire år i ungdommen, har det vært Halten som har vært feriemålet hvert eneste år.

- Ferrbainna AtB! Det er fortærende at vi ikke skal komme oss utover i påska. De tok fra oss høstturen også! Det er galskap at alt skal være lønnsomt, tordner Jan Georg Olsen.

- Jeg har lett etter Haltenturen i AtB sine ruter, som også i utgangspunktet er vanskelige å forstå. Men jeg fant ingen båt til Halten, og fikk høre at ruta var tatt ut. Nå er jeg spent på om det blir båt dit til sommeren! Det virker som det er ganske tilfeldig hvilke ruter som settes opp.

Forberede sommersesongen

I mange år lånte han et hus fra familiemedlemmer når han ferierte på Halten, men høsten 2001 startet han med å sette opp sitt eget feriehus på stedet. Og så snart han har hatt anledning har han kjørt bil til Frøya og reist utover med rutebåten.

- Jeg gledet meg til å slappe av, men også til å snekre litt, og forberede sommersesongen. Nå ser alt ut til å gå i vasken, sier Jan Georg Olsen