Salmar-gründer Gustav Witzøe var torsdag ettermiddag på scenen hos NHOs årskonferanse i operahuset i Oslo, i samtale med ordfører Berit Flåmo og konsernsjef i Sintef, Unni Steinsmo.

I følge intrafish.no viste NHO til statistikk på sysselsettingsveksten på Hitra og Frøya i perioden 2008-2013 som var 2,5 prosent i året, dobbelt så mye som resten av landet.

- Vil det fortsette, spurte ordstyrer Hanne Skartveit.

- Er du på styr, vi har nettopp begynt, svarte Witzøe.

- Må ut i havet

Han snakket også om Salmars planer om havbasert lakseoppdrett.

- Vi skal gjøre laksen enda mer bærekraftig enn den er. Vi produserer en matvare som er den mest bærekraftige, og kanskje den mest effektive i verden. Vi må produsere laksen på dens betingelser, og ikke på utstyrets betingelser. Vi må langt ut i havet, sa Witzøe.

Han mente Norge har en fantastisk kyst.

- Den blå åkeren kan produsere så mye grønn mat som vi vil, sa Witzøe.

Sintef-sjefen var enig i Witzøes betraktninger. Salmar samarbeider med Sintef om å utvikle merder for bruk i havet.

- Det er muligheter for mange nye næringer, og mulighet for å utvikle lakseoppdrett enda mer, mente Steinsmo.

I følge Intrafish mener Steinsmo at vi har sett i laksenæringen, ikke hadde vært mulig uten dette tette samrbeidet mellom forskningsinstitusjoner og næringen.

Steinsmo sa også at de opplever at det er god interesse for å jobbe i næringen.

- Visjonen om hav-rommet gir tilstrømming av meget dyktige forskere fra andre land for å være med på dette eventyret.

Ble kalt inn på kontoret til Witzøe

Ordfører Berit Flåmo fortalte at hun ble kalt inn på kontoret til Witzøe, da hun var nyvalgt ordfører. Der ble hun også møtt av andre næringslivsledere på Frøya.

- Jeg fikk beskjeden om at nå har vi en utfordring: De nærmeste fem årene skal vi har 50 nye arbeidstakere – hvert år. Vi skal ikke bare få dem, men også familiene deres hit, og de trenger boliger, sa Flåmo, i følge intrafish.no.

Flåmo tok utfordringen videre til kommunestyret.

- Vi måtte videreutvikle barnehager, skoler, og se på helsevesenet. Så måtte vi tenke på menneskets behov i 24 timer. De skal ha gode arbeidsplasser, men også noe å gjøre på fritiden.

I følge Flåmo ble det bygget kulturhus, og tatt grep for idretten.

- Så skal det også rekrutteres. Det handler også om utdanning. Fylkeskommunen i Sør-Trøndelag tok grep, og den videregående skolen samarbeidet med flere institusjoner, sa ordføreren.

Hun la til at flere ungdommer nå søker seg mot havbruksnæringen.

- Denne måneden starter bygging av blått kompetansesenter, hvor flere institusjoner og næringsliv skal etablere seg.

- Må ha hjertet på rett plass

Witzøe sa at han var opptatt av å bygge lokalsamfunn.

- Det er for enkelt om en bare flytter høyt utdannede teoretikere til Frøya. De må også ha hjertet på rett plass. Klarer vi 70 prosent hjerne og 30 prosent hjerte, så jobber vi to timer lenger, og bygger lokalsamfunn og næring sammen, sa Witzøe, i følge intrafish.no.