Den nye båten «Frøy Fighter» skal ta opp kampen mot lakselusa. Marine Harvest kjører nå i gang verdens største avlusningssystem.

Systemet er bygd oppå båten «Frøy Fighter» som er 40 meter lang og 12 meter bred. Systemet er basert på avlusingsteknologien Thermolicer. Båten, som er det største servicefartøyet som er levert til havbruksnæringen, er spesialbygd for formålet og utrustet ved Sletta Verft i Aure på Nordmøre, opplyser Marine Harvest i en pressemelding,

Effektiv

– Dette blir ett av totalt fire ikke-medikamentelle systemer vi vil ha i drift i år, og vi er overbevist om at denne ressursen blir et effektivt verktøy i kampen mot lusa, sier Ørjan Tveiten, Regiondirektør i Marine Harvest.

Regiondirektør Ørjan Tveiten

Enheten vil ha en samlet kapasitet på om lag 200 tonn per time, og vil dermed kunne behandle flere merder i døgnet.

– Vi har valgt å sette opp systemet med både vakuumpumper og sneglehuspumpe for å ha maksimal effekt og fleksibilitet, sier Anders Sæther leder for kvalitet og teknologi i Marine Harvest region Midt.

Frøy Fighter skal i utgangspunktet gå i Midt-Norge mellom Hustadvika og Vikna, og vil til en hver tid ha et mannskap på syv personer. Marine Harvest eier utstyret og leier båten av Frøy Akvaressurs, opplyser Marine Harvest.