Line Renathe Kvernø

Alder: 29

Bor: Valen, Frøya

Yrke: Frisør ved Hårfagre Frøya

Familie: Mann og en sønn

Aktuell: Stor fan av Melodi Grand Prix

Ikke en dag uten: God mat

Spiser og drikker helst: Den lista hadde blitt lang

Reisemål: Vil alltid tilbake til Thailand

Ser på: God krim eller spenning som Mazerunner, Vera og Broen.

Lytter til: Det meste

Leser: Kepler

Malena Aagård

Alder: 30

Bor: Sistranda, Frøya

Yrke: Kundesenter på Bewi

Familie: Samboer og to barn

Aktuell: Stor fan av Melodi Grand Prix

Ikke en dag uten: Luft

Spiser og drikker helst: Sushi og Coca Cola

Reisemål: Hjem til familien i Sverige

Ser på: Orange Is the New Black

Lytter til: Stort David Guetta fan

Leser: Akkurat nå er det bøker av Jojo Moyes

Melodi Grand Prix (MGP), Melodifestivalen på svensk eller Eurovision Song Contest som sangkonkurransen heter på engelsk. Til helga braker finalen løs for 61. gang og da sitter garantert Line Renathe Kvernø og Malena Aagård klistret foran skjermen.

(Så skylder vi å gjøre oppmerksom på at intervjuet ble gjort før det ble klart at Norge ikke stiller i finalen lørdag.)

Dere to er begge over gjennomsnittet begeistret for MGP. Har dere funnet deres likesinnende i hverandre her på Frøya?

M: Jeg har klipt meg hos Line i mange år og det er nok der vi har kommet inn på temaet og funnet ut at vi er like store fans av Eurovision. Jeg bruker å sørge for å klippe meg hos Line før finalen, slik at vi kan diskutere bidragene. Vi har dessverre aldri sett finalen sammen ennå, det har aldri passet sånn, men vi sender mange meldinger oss i mellom underveis. Også under den svenske og den norske finalen.

L: Jeg husker godt det året vi hadde samme favoritt, som endte på siste plass. Tror det var Irland i 2013. Selv ble jeg MGP-frelst da Wig Wam var med i 2005 og låta deres "In My Dreams" er selvsagt en av de beste låtene Norge har deltatt med.

En salig blanding av kostymer, scenografi og en svært så påkostet produksjon. I tillegg har MGP ofte blitt kritisert for den varierte låtkvaliteten, så hvorfor er dere - som millioner andre, så fascinerte av MGP?

L: MGP har med tiden tatt seg opp synes jeg, men spør man de eldre sier mange det motsatte. Det at flere land synger på engelsk og at man finner alt fra opera til hardrock synes jeg er spennende. Setter man seg ned å hører finner alle garantert en låt man liker.

M: Jeg vet egentlig ikke hva det er med Melodi Grand Prix, men det er vel det at det er en stor blanding av ulike musikkstiler. Jeg synes etter at man innførte semifinalene så har nivået på finalene blitt mye bedre. Man behøver ikke like mange dopauser underveis.

Hva er den mest minneverdige Grand Prix-hendelsen?

L: Det må jo bli da Alexander Rybak satte poengrekord og vant i 2009.

M: Jeg synes at pauseinnslaget under tirsdagens semifinale "The Grey People" var veldig mektig og viktig med tanke på dagens situasjon og jeg liker formidlingen gjennom dans. Ellers er jo Loreens seier i Baku 2012 et bra minne.

Hva har vært Norges beste og verste bidrag gjennom tidene? Og hva med Sveriges?

L: - Nå har det hendt flere ganger at jeg synes Norge sender feil bidrag. Den Haba Haba-sangen med Stella Mwangi må være en av de verste. Margaret Berger sitt bidrag og Secret Garden må være av de beste. Årets bidrag er heller ikke så verst.

M: For Sverige var det et stort nederlag da vi ikke tok oss videre i fra semifinalen med Anna Bergendahl i 2010. Etter det innførte Sverige en internasjonal jury som er med og dømmer den svenske finalen, så vi sørger for å sende et bidrag som Europa liker og det har tydeligvis fungert. Sveriges beste bidrag er nok Abba og Carola i gamle dager, og i de senere år Loreen og Måns såklart.

I media er det alltid kniving mellom Sverige og Norge i forkant, om hvilken nasjon som har den aller beste låten. Er det sånn mellom dere to også - eller gir dere hverandres bidrag alltid “12 poeng” slik som Norge og Sverige har for vane å gjøre i MGP?

M: Det er viktig at vi i Norden holder sammen, så dette gjelder ikke bare Norge og Sverige. Ofte er det et nordisk bidrag som ligger bra an, og da gjelder det for alle de nordiske landene å stemme på det samme.

Malena Aagård synes at en av de mest minneverdige Grand Prix-hendelsene var da Loreen vant i Baku i 2012. For Line Renathe Kvernø var det da Alexander Rybak satte poengrekord og vant i Russland i 2009.

Melodi Grand Prix arrangeres i år i Stockholm etter at Måns sikret Sverige seieren i fjor med låten Heroes. Skulle ikke dere to heller vært i Globen enn på Frøya lørdag kveld?

L: I fjor ble vi enige om at hvis Sverige vant, så skulle vi dra til Stockholm å se finalen. Det skulle være 30 årsgave til oss selv.

M: Vi pratet om å dra til Danmark i 2014 også, og skulle så ABSOLUTT vært i Globen i år. Både jeg og Line satt på hvert vårt hold og forsøkte å få tak i billetter, men dessverre så ble finalen utsolgt.

Hvordan feires MGP-kvelden?

L: Her har jeg bedt hjem de nærmeste. Noen sovner nok på sofaen eller drar hjem tidlig, men jeg holder ut og heier med. Akkurat nå jobbes det på spreng oppi Valaskolen for å få til en prosjektor. Da blir det MGP-fest der. Jeg lovet det, da det ikke ble noe billett til Stockholm.

M: Det har variert fra år til år. Men i helgen får jeg besøk av mine foreldre så da blir det nok hjemme i sofaen med dem, med god “plockmat” og drikke. Men får Line i gang prosjektoren, så må jeg nok ta meg en tur til Valen og vifte litt med mitt svenske flagg.

Hva skal til for å få til bra MGP-fest hjemme i sin egen stue?

M: Det er viktig med bra lyd, og sørge for at den musikalske storebroren som sitter og kommenterer alle låtene “den her låten hadde vært så mye bedre om den gikk i C, F bla, bla, bla” er laaaangt unna.

L: God mat og drikke er viktig, samt det å be hjem folk som faktisk vil se MGP, så man selv får kjenne på den gode stemninga.

Blir det Sverige eller Norge som tar flest poeng på lørdag?

M: Haha. Norge har vel rekorden i sisteplasser, så det taler for seg selv. Sverige har en skjønn låt, men vi skal ikke vinne og kommer ikke til å vinne i år. Vi er vertslandet, så vi får nok en del sympatistemmer og havner nok midt på treet. Personlig så synes jeg Norge har en bra og spennende låt, men spørsmålet er om den går hjem i Europa.

L: Jeg synes Sverige sitt bidrag i år er litt kjedelig så tror Norge scorer mer om Agnete går videre i fra semifinalen torsdag.

Hvilket land vinner MGP denne gang?

Russland er i år forhåndsfavoritten, men selv har jeg Australia og Spania som favoritter. I år er det faktisk mye bra, så vanskelig å peke ut noen, men Kypros sitt bidrag har vært mest spilt på min Spotify i det siste.

M: Jeg tror Australia kommer til å vinne i år, og da regner jeg med at jeg og Line reiser til Sidney neste år. Woohoo!