På ferga mellom Dyrøya og Sula møtte lokalavisa presten og organisten som skal holde åpningsgudstjenesten på Suladagan, som innledes nå fredag ettermiddag. Den nyinsatte islandske presten Fritz Màr Jørgensson har vært her siden januar, og skal for første gang på festivalen på Sula.

- Første gang jeg var på Sula var i januar og da jeg gikk av ferga så jeg seks, syv havørner kretse over hodet mitt, forteller presten.

Sammen med seg har han organisten Magne Romestrand. Han er godt forberedt. Dersom han ikke finner seg et orgel på Sula har han et trekkspill i bagasjen. Romestad er ikke opprinnelig fra Frøya, men har bodd her i over 32 år og vært organist siden 1988.

Nordnorske og Islandske ordtak

Presten snakker usedvanlig godt norsk. På Island har de dansk på skolen, og med den lærdommen var det ikke så vanskelig å gjøre seg forstått på norsk.

- Første gang jeg kom til Frøya tenkte jeg ”hvilket språk er dette”, forteller Jørgensson.

- Trøndersk er for viderekommende. Suladagene åpner på St. Hansdagen og på Island feires den i mye større grad enn i Norge, forteller Fritz. Han forteller videre om et ordtak på Island som sier at hvis du går naken ut på natt til St. Hansdagen og ruller deg i gresset, vil duggen helbrede alt som er galt med deg. Organisten som har bodd en kort stund i Finnmark har et ordtak derifra: ”Dersom skaresnøen bærer på St. Hansaften blir det sen vår”.

Maritim salme

Gudstjenesten de skal holde markerer åpningen av Suladagan. Tematikken går litt på hva man kan gjøre for å få et levende lokalsamfunn, forteller de.

Magne har valgt ut plassende salmer for anledningen, blant annet Herre Gud, ditt dyre navn og ære. Der er det en storfe som sier: ”Ja, før Gud sin ære skal forlise, før skal hav og grummen hval ham prise, samt og tanteien som løper leien, stenbit og seien og torsken og skreien og nise”. En av de mest maritime salmene til Peter Dass.