HF Lars Otto Eide

Lørdag morgen skal Alexander Søreng og Tom Skare hente samferdselminister Kjetil Solvik-Olsen(Frp) på flyplassen og kjøre han utover til Øyregionen. De to lederne for henholdsvis Frøya Frp og Hitra Frp, håper ministeren deres vil åpne lommeboka så det monner.

Staten må ta over Lakseveien

- Vi er meget opptatt av fremdriften på fv.714, og hvorfor byggingen blir oppstykket. Da 714 gikk fra riksvei til fylkesvei fulgte det ikke med noen midler. Det mener vi er helt feil. Vi mener staten må ta over Lakseveien igjen, sier Alexander Søreng.

Søreng og Skare vil også be Solvik Olsen fjerne bommene.

- Vi vil ha bommene vekk og at staten betaler for veien. Det er allerede betalt for mye bompenger i forhold til de prosjektene som er gjennomført, mener Søreng.

Fv.714 stopper på Dyrøya

De kommer til å guide ministeren til veis ende.

- Fv.714 stopper ikke på Sistranda. Den fortsetter utover til Dyrøya. Men der ser det ikke ut som den har standard som fylkesvei, sier Søreng.

De vil også ha en redegjørelse for forsinkelsene på Dolmsundbrua.

- Vi har bedt om et møte med veivesenet for å få en klarhet i hvorfor det er så store overskridelser i prosjektet, og hvorfor det er så forsinket, sier Søreng.

Gangvei er en fanesak

De vil i tillegg vise frem gangveiprosjektene som det aldri har blitt noe av mellom Melkstaden-Hammarvik og Dyrvik-Hellesvika.

- Vi vil at staten er med på byggingen av gangveiene, og håper at det kanskje vil bli noen midler å få. Gangveien mellom Dyrvika og Hellesvika har Dyrvik grend kjempet for i 25 år, men ikke kommet noe videre med. Det er en fanesak for oss å få til, sier Søreng.

Ellers skal de innom Jøsnøya og Kysthavna på Hitra og til sist et besøk på Frøya transportsenter.

- Der skal bedrifter fra Frøya og Hitra fortelle om hvilke utfordringer de har i hverdagen.

Laksebåt og ferge

Tom Skare vil legge vekt på Jøsnøya og Hitra kysthavn.

- Jeg vil fortelle Solvik-Olsen hvor viktig Jøsnøya og kysthavna vil bli for å få gods over fra vei til båt. Og spesielt nå med bakgrunn i de siste tunnelbrannene og at tunnelene her ute er blant verstingene. Selv om regjeringen har femdoblet investeringen knyttet til tunnelsikkerhet, så blir sikkerheten aldri god nok, mener Skare.

Da kommer fergeforbindelsen også inn i bildet.

- Blir tunnelen stengt i lang tid er det viktig med en alternativ fergeforbindelse. Disse tingene ønsker vi at regjeringen legger til rette for, sier Skare.

Ellers ønsker Skare å fortelle ministeren om fylkeskommunens manglende vilje og evne til å bygge ut Vikansvingen og rundkjøringen ved Jøstenøya.

Ønsker mest mulig penger

- Hovedoppgaven vår er å vise hvilke tøffe utfordringer regionen vår har på samferdselsbiten, og som ikke henger sammen med veksten vi har her ute. Vi ønsker å få mest mulig penger til å løse disse utfordringene, mener Skare.

Kjetil Solvik-Olsen er også tidligere informert om utfordringene da han i januar møtte Roy Angelvik, leder i Sør-Trøndelag Frp. Hitterværingen leverte sine prioriteringer skriftlig til departementet, blant annet at byggingen av Lakseveien blir forsert og får en kontinuerlig fremdrift.

- Ingen løfter ble gitt og jeg kan ikke love noe på ministerens vegne. Men jeg er fornøyd med at vi blir hørt og at vi i Trøndelag og vår region blir involvert i fremtidig planlegging, sa Angelvik etter møtet.

Lokalavisa har prøvd å få tak i Solvik-Olsen for en kommentar til det kommende besøket uten å lykkes.

Alexander Søreng, leder Frøya Frp. Foto: <137><137>
Tom Skare, leder Hitra Frp.