Det er ikke uvanlig med mye aktivitet i trappa mellom første og andre etasje på sykehjemmet på Hamarvika. Ansatte og besøkende er stadig å se på vei opp eller ned trappa. Men denne uka har trappa blitt ekstra mye brukt, for heisen mellom etasjene er under en planlagt renovasjon, og kan derfor ikke benyttes.

- Vi blir ekstra spreke nå, sier et par fra kjøkkenet mens de tar trappa opp med lette steg.

Og så langt tar de fleste utfordringen med at heisen står med godt humør.

Nye løsninger

De ansatte på sykehjemmet har blitt nødt til å finne andre løsninger på mye etter at heisen ble tatt ut av drift. Normalt bruker de ei tralle som frakter middagen opp med heisen. Nå må de bruke trappa og bære opp maten. Oppvasken som normalt gjøres i første etasje har funnet annen løsning på.

- Vi bruker papptallerkener for å slippe å bære tunge tallerkener opp og ned, smiler Karin Johansen i andre etasje.

Hun minner om at heisen er like gammel som sykehjemmet, og at det ikke er rart at det var nødvendig med en oppgradering av den trettito år gamle heisen.

- Nå bærer vi søppelsekkene ut på verandaen i andre etasje, og kaster dem ned derfra. Tøyet fra vaskeriet går samme vei opp, smiler hun.

Savner uteturene

En av beboerne, Olaus Hakkebo, savnet allerede etter få dager mulighet til å komme seg ned i første etasje og ut, for med rullestol ble det umulig.

- Det er sikkert flere enn meg som savner det, men jeg skjønner at de må ordne heisen, sier han.

- Hva om det blir en brann, og beboerne i andre etasje må evakueres, undres vi.

- Da kan vi uansett ikke bruke heisen, så vi har andre prosedyrer på evakuering, forklarer Ann Christin Sandvik, pleie- og omsorgsleder i Frøya kommune.

- Hadde vi ikke foretatt den planlagte renovasjonen nå, kunne vi blitt helt uten heis, sier Sandvik. Hun ser at det kan bli problemer for folk som skal til dialyse, om de ikke klarer å gå trappene selv, men mener de skal finne en løsning på det også.

- Men det er ingen tvil om at heisen er viktig, sier Sandvik.

Moderniserer

Nede i gangen står heisdøren på vid vegg, og Vidar Nordtvedt og Roar Strand fra Schindler heis er i full gang med med arbeidet som må gjennomføres.

- Vi bygger om og moderniserer til dagens standard. Vi skifter ut elektronikk og setter opp innerdører, slik at heisen blir tryggere enn før. Vi regner med å bruke noe over to uker på arbeidet, sier Strand.

Dermed blir det et par uker til hvor beboernes private klær må bæres fra vaskeriet i kjelleren og opp i etasjene. Det samme må maten fra kjøkkenet, mens søppelsekkene tar turen over veranda-rekkverket.

- Vi gleder oss til en ny heis, derfor tar vi utfordringene før den tid med godt humør. Men det kan hende alle hadde ønsket de hadde jobbet i førsteetasjen når ukene med heismangel nærmer seg slutten, ler Karin Johansen.

RENOVASJON: Roar Strand (innerst) og Vidar Nordtvedt forsikrer om at den over tretti år gamle heisen vil fremstå som både mer moderne og trygg når de er ferdige med jobben sin.
GLEDER SEG: Både Karin Johansen og Olaus Hakkebo gleder seg til heisen blir i orden. I mellomtiden springer Rasmus Allerstrand (t.h) og resten av teamet trappene opp og ned.