Beboere på Frøya sykehjem fikk denne uka tove påskeegg av ull, da husflidsforeningen Frøyværingen dukket opp på sykehjemmet med grønnsåpe, filtenåler og ull. Betsy Husby var en av dem som fikk dreisen på tovinga.

- Se på denne da, den ser jo ikke ut. Det var den første jeg laget, men nå ser du at jeg får det til, smiler Betsy Husby tilfreds etter et par timer med toving på sykehjemmet.

Først har Betsy gnikket, klemt og gnidd på en ball av ull dyppet i grønnsåpevann. Når ballen er formet til et egg, kan hun begynne å pynte på den. Nå legger hun på striper og rundinger i annen farge med ei filtenål.

- Jeg har jo sett Astri Reppe gjøre dette, men skjønte aldri hvordan hun fikk festet ulla med ei nål. Nå har jeg prøvd det selv, og vet hvordan det skal gjøres, sier Betsy med et strålende smil.

Husflidsforeningen Frøyværingen, som har utsalg på Sistranda, var også på sykehjemmet før jul. Da var det røde hjerter som ble skapt mellom fingrene på de av beboerne som ville være med på aktiviteten. Nå er det det gule egg det handler om.

- Vi stiller opp fordi vi ser hvor glade de blir for at vi kommer. Da blir vi også glade, sier Anne Inger Midtsian som har med seg Sonja Pettersen fra husflidsforeningen, og Annlaug Haugmo som medhjelpere denne ettermiddagen.

Så stemmer Alma Midtsian og Gudrun Hansen i med "Rosa på ball", og smil og latter brer seg rundt bordet. Selv om de fleste har liten erfaring med toving fra før, synes de det er moro. Men noen av deltakerne synes det er underholdning nok bare å se på.

Livsgledeansvarlig på sykehjemmet, Rachel Tørum, er svært glad for damene som kom innom med ull og grønnsåpe.

- Det gjør at vi får flere hender, og ikke minst kompetanse når noe skal toves. For vi kan jo ikke dette, ler hun.

Hun er opptatt av at beboerne må få prøve noe de kan få til, for mestringsfølelsen er viktig når aktiviteter skal gjennomføres. Hvis beboeren tvert i mot opplever at han eller hun ikke får til det som forventes, virker det mot sin hensikt, og kan oppleves nærmest katastrofalt.

Livsgledesykehjemmet på Frøya prøver å få til mange ulike aktiviteter gjennom året, og Rachel røper en av dem.

- Jeg fantaserer om at vi skal gjennomføre en markedsdag til sommeren, kanskje noe lignende som de hadde på Farmen, med små salgsboder. Da kan vi invitere for eksempel den lokale husflidsforeningen, og andre bedrifter som kan komme hit og skape liv og røre, og samtidig by fram varene sine. Det tror jeg kan bli moro, sier hun.