Det holder ikke alltid å være svømmedyktig hvis du faller i kaldt vann. Du kan drukne fordi du får panikk.

– Mange er ikke klar over at det tar lang tid å drukne på grunn av kulde. I kaldt vann er det oftere kroppens reflekser som fører til panikk og forårsaker drukning, sier overlege Rolf Hohmann ved sykehuset i Østfold i en pressemelding.

Han er ivrig seiler og spesialist i anestesi.

– Når man faller i kaldt vann begynner man ufrivillig å puste fort gjennom munnen. Trangen til å puste forhindrer at man kan lukke munnen. Det kan medføre at vann kommer i halsen, og det kan være begynnelsen på drukning, sier Hohmann.

I løpet av de fem første månedene i år har 35 personer druknet i Norge. I fjor ble det registrert 61 drukningsdødsfall. I 2011 var tallet 69, og i 2010 omkom 79 personer.

De fleste som drukner kan svømme, og mange drukningsulykker skjer nær land.

Vær klar over panikken

– Panikken medfører at det pumpes adrenalin ut i blodet, blodtrykket stiger og pulsen går raskt.  Man kan komme til å kaste opp og den voldsomme pusten kan medføre nedsatt bevissthet. Noen får også hjertestans, forteller Hohmann.

Dersom du havner i kjølig vann kan det hjelpe å være klar over at det kommer en panikkreaksjon.

– Prøv å få kontroll over pusten og uroen. Lukk munnen. Tenk at det første minuttet er verst. Klarer du å få tilbake kontroll over reaksjonen, har du som regel mange minutter igjen før kulda reduserer bevissthet og muskelkraft, sier han.

Selv i iskaldt vann går det mange minutter før kroppen kjøles ned.

Det er vanskelig å trene seg opp til å takle et ublidt møte med kaldt vann. Det beste rådet er alltid å bruke redningsvest. Har du i tillegg på deg klær, vil plaggene holde på varme også når du ligger i vannet.

– Det er viktig å bli trygg i vann i så tidlig alder som mulig gjennom vannlek og svømmetrening. Da lærer man seg også å respektere vann. Lær deg vannvett og viktigheten av å bruke redningsvest, sier daglig leder Eva Jakobson Vaagland i Skadeforebyggende forum.

Roper ikke

Drukningsulykker foregår ofte i stillhet, uten skriking og vifting om hjelp. Fra land kan det være svært vanskelig å oppdage at noen holder på å drukne.

– Det finnes flere eksempler på at mange har vært til stede og sett ut over badeplassen uten å skjønne hva som holder på å skje. Foreldre og pårørende må se opp fra mobiltelefonene sine og følge med, sier Vaagland.

Panikken får hjernen til å handle irrasjonelt.

– Enkelte vifter med armer og bein under vann, selv om man egentlig burde vinke etter hjelp over vannflaten, sier hun.

Dersom du ser noen som holder på å drukne, gjelder det å varsle, slik at flere blir oppmerksomme på situasjonen og kan ringe til ambulanse. Deretter må du berge vedkommende opp på land, eller opp i båt, og utføre førstehjelp.

– De som har panikk kan være sterke og dra deg med under vann. Derfor er det viktig å ha noe flytende mellom seg og den man skal redde. Kunnskap om livredning og førstehjelp er uvurderlig og kan utgjøre forskjellen mellom liv og død, sier Eva Jakobson Vaagland i Skadeforebyggende forum.

Så lenge kan du overleve i vannet:

Temperatur       Tid til bevisstløshet        Mulig overlevelse

0,3 °C                    < 15 min.                             < 45 min.

4,5 °C                    < 30 min.                             < 90 min.

10 °C                     ca 1 time                             ca 3 timer

15 °C                     ca 2 timer                           ca 6 timer

21 °C                     ca 7 timer                           ca 40 timer

Kilde: The United States Search and Rescue Task Force