Du kan miste førerkortet, om du ikke tar deg tid til å skrape frontruta. Det vet nok de fleste bilførere. Likefullt slurves det. Men vet du hvor mye du minimum må skrape for å unngå bot? (og trafikkfarlige situasjoner, selvsagt)

- Et minimumskrav for ikke å få forelegg, er at vindusviskerområdet skal være skrapt, sier UP-sjef Runar Karlsen i en pressemelding.

- Og det hjelper ikke å skrape frontruten for is, om du har null sikt fordi det er dugg på innsiden. Du må selvfølgelig også ha utsikt til sidene, og speil og bakrute må være i orden, understreker Karlsen.

Tilstrekkelig utsyn til alle sider

Veitrafikkloven er helt klar. Den som kjører skal ha tilstrekkelig utsyn til alle sider. Det betyr at snø, is, dugg eller annet ikke skal hindre eller redusere sikten og trafikksikkerheten.

- Det spiller ingen rolle om du bare skal en tur i butikken. En bil full av snø og is kan koste deg lappen, sier bilskadesjef Anne Therese Vonheim i Frende Forsikring. Hun minner om at det ikke bare er bilen du kan skade, du setter også andres liv i fare.

- Ingenting haster så mye at du ikke kan ta deg tid til å skrape. Det tar tross alt ikke mer enn et par minutter, sier hun.

Fritt for is og dugg

Ifølge Utrykningspolitiet er forenklet forelegg den vanligste reaksjonen når folk ikke tar seg bryet med å skrape rutene skikkelig. Boten er vanligvis 2000 kroner, men du risikerer også å miste lappen på stedet.

- Jo mindre du ser, jo større er risikoen for å miste førerkortet, sier UP-sjef Runar Karlsen.

Dersom sikten framover og til sidene er sterkt begrenset vil du bli anmeldt.

- Da gjør vi en konkret vurdering av hvor grovt dette var, og du kan få et ordinært forelegg på 5000 kroner og oppover. I tillegg fastsettes ofte et tap av førerretten på tre måneder eller mer, opplyser Karlsen.

Dersom mangel på sikt er årsaken til en alvorlig trafikkulykke, skal det vurderes å reise tiltale for domstolene. Det vil for eksempel være tilfellet dersom fører at kjøretøy med sterkt nedsatt sikt forårsaker en dødsulykke.

- Krasjer du, og det er sammenheng mellom ulykken og slurv med skraping, vil det selvfølgelig kunne gi redusert forsikringsutbetaling, sier Anne Therese Vonheim i Frende.

- Late foreldre

I mange tilfeller er det snakk om foreldre som kjører barna til skolen, uten å ta seg tid til å skrape vinduene først. Latskapen kan være livsfarlig, bemerker forsikringsselskapet og politiet.

- På veiene rundt skoler og i boligområder er det ekstra viktig med god sikt i alle retninger, sier Karlsen.

Tall fra UP viser at det på denne tiden i fjor var skrevet ut 427 forenklede forelegg til sjåfører av kjøretøy som ikke hadde tilstrekkelig sikt.