Hver onsdag fram til skolestart er det mulig å delta på hjortemating på Dalpro i Hammerstaddalen på Hitra. Inngjerdet står 45 koller, en bukk på to år, en på fire og en på 10.

- Det ser ut som bukken på 10 får et farlig stort gevir i år, forteller Gøril Berg, som jobber på Dalpro. Dalpro har hatt hjortemating to onsdager tidligere. Den første onsdagen kom det ingen, i forrige uke kom det ni og denne onsdagen er det mellom 15 og 20 barn og voksne som vil se dyrene på nært hold. Berg forteller at hjortene skjønner når de skal få mat. Når de ser den store, hvite varebilen komme kjørende kommer de mot gjerdet.

Gøril Berg med hjorteflokken

- Noen ganger kommer de mot gjerdet hvis de ser bilen kjøre på hovedveien, foreller Berg. Dersom hjorten ikke kommer har Berg ei bjelle hun ringer med. Hun går inn i innhegningen og ringer med bjella. Like etterpå står hun midt i hjorteflokken. Dyrene er så rolige at hun kan stryke dem over ryggen.

- Vi går vanligvis en fôringsrunde på morgenen, men når vi har dette opplegget venter vi med å mate dem, forteller Berg.

Ny bestevenn

- Nå må dere komme sånn at jeg får ta bilder av dere, roper Ole Jacob Handberg. Dyrene kommer faktisk mot gjerdet når Ole Jacob roper til dem. Han begynner i andre klasse til høsten og er veldig glad i alle slags dyr. Og det er tydelig at dyrene også er veldig glad i han.

- Jeg spurte om han hadde lyst til å bli med hit, og da var han ikke tungbedt, forteller bestefar Jan-Egil Handberg.

Det er mange barn som står med hånden stikkende gjennom nettinggjerdet full med kraftfôr. Hjortene er litt skeptiske i starten, men etter hvert får man håndmatet de aller fleste. Den tiårsgamle bukken står majestetisk litt på avstand og observerer. Både gamle og unge ser ut til ha stor glede av å mate hjorten, og spesielt Ole Jacob. Hvis han fikk velge hadde han bodd på en bondegård med masse dyr. Hjemme i Fillan må han ta til takke med katten Mimmi Mjøve. Han forteller at han godt kunne tenke seg å ha med en hjort hjem.

- Jeg har fått meg en ny bestevenn. Han heter 2100, forteller Jacob.

Villsau og viltburger

Etter hjortematingen viser Berg vei til villsauinnhegningen.

- Det er egentlig ikke en del av programmet, men barna elsker det, forklarer hun. Og det gjør de virkelig. Villsauene er forholdsvis tamme og har ingenting i mot å bli klødd under haka. Saueflokken består av 76 vinterfôrede søyer, fem værer og 144 lam fra i år, og tolv fra i fjor som skal inn i flokken. Villsauene er utrolig hardføre dyr og går ute i all slags vær året rundt. Dalpro har fjøs til sauene og Berg trodde at det ville bli flittig brukt under lamminga.

- Det var tre av 76 sauer som lammet inne, forteller hun. Tilbake på gården står Sandra Bergsnev og steker viltburgere. Det har vært oppholds nesten hele formiddagen så det er fint å sitte ute og spise burgerne som blir produsert på gården. Dalpro driver med mye mer enn gårdsmat. De har blant annet et vaskeri, utegrupper og småindustri.

- Det er moro å vise fram hva vi holder på med, og jeg håper de som besøker oss får en positiv opplevelse, sier Berg.

Rundt 20 personer ble med på hjortemating denne dagen. Tilbudet er åpent hver onsdag fram til skolestart.

Det er mulig Jacob har fått seg enda en bestevenn etter at han har vært inne til villsauene, for når Jacob og bestefaren går mot gården roper han:

- Ha det bra 93004.

Einar Øien har laget viltburgerne som Sandra Bergsnev tilbereder.